Lõhmuse tee tippu

Katariina Krjutškova, Anu Jõgi 24. detsember 2011, 12:31

1991. aastal oli 24aastane Rain Lõhmus sama tundmatu nagu teda pangandusse kutsunud Hannes Tamjärv. Hansapank oli siis veel Tartu Kommertspanga filiaal, mis tegutses vaid tänu emapangale.

Tiina Jõgeda kirjutab raamatus “Saldo”, et toona aitasid vast loodud pangale esinduslikku kaalu anda Tõnu Laak ja Rein Kaarepere. Lõhmuse nimi ei avanud ehk küll vajalikke uksi ega pannud sekretäre naeratama, kuid ilma temata poleks Hansapanka tõenäoliselt nii kiiresti jalule saadud.

Lõhmus veetis oma nooruspõlve panga kontoris Liivalaia tänaval ja kauples seal aktiivselt valuutaga.

Esimeste miljonite teenimine

Väle rahapööritamine toimus 1991. aasta augustiputši ajal, kui Vene tankid hakkasid Pihkvast riburada pidi Tallinna poole liikuma. Lõhmus jalutas sel ajal oma Kalamaja kodust tööle, käes plastmasskohvri suurune arvuti. Ta astus sisse Kawe keldri esimesele korrusele ja istus Andres Viisemanniga ühte lauda. Taustaks mängis CNN, mis võimaldas turgusid reaalajas jälgida.

Järgnes kiire kalkulatsioon. Kriisi rusikareeglile tuginedes järeldati, et ohtlik olukord Venemaal tugevdab USA dollarit ja nõrgendab Saksa marka. Sellal kui poliitikud tegid revolutsiooni Toompeal ja teletorni ees, teenisid hansapankurid pool miljonit rubla.

Pangandusest meelelahutusse

Hansapank teenis poole aastaga nii palju, et neli asutajaliiget – Jüri Mõis, Rain Lõhmus, Hannes Tamjärv ja Heldur Meerits – said endale lubada 30 000 Saksa marga eest reisi Saksamaale.

Pärast seda, kui Hansapank rootslastele müüdi, alustas Lõhmus mitme meelelahutusäriga. Tema telekanali Pimp TV, plaadifirma Umblu Recordsi ja Kaur Kenderiga kirjutatud raamatu “Raha” tõttu hakkas Lõhmus 2000. aastatel üha tihedamini kollaste lehtede veergudele sattuma.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. November 2013, 11:33
Otsi:

Ava täpsem otsing