• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lõhmuse tee tippu

  1991. aastal oli 24aastane Rain Lõhmus sama tundmatu nagu teda pangandusse kutsunud Hannes Tamjärv. Hansapank oli siis veel Tartu Kommertspanga filiaal, mis tegutses vaid tänu emapangale.

  Tiina Jõgeda kirjutab raamatus “Saldo”, et toona aitasid vast loodud pangale esinduslikku kaalu anda Tõnu Laak ja Rein Kaarepere. Lõhmuse nimi ei avanud ehk küll vajalikke uksi ega pannud sekretäre naeratama, kuid ilma temata poleks Hansapanka tõenäoliselt nii kiiresti jalule saadud.
  Lõhmus veetis oma nooruspõlve panga kontoris Liivalaia tänaval ja kauples seal aktiivselt valuutaga.
  Esimeste miljonite teenimine
  Väle rahapööritamine toimus 1991. aasta augustiputši ajal, kui Vene tankid hakkasid Pihkvast riburada pidi Tallinna poole liikuma. Lõhmus jalutas sel ajal oma Kalamaja kodust tööle, käes plastmasskohvri suurune arvuti. Ta astus sisse Kawe keldri esimesele korrusele ja istus Andres Viisemanniga ühte lauda. Taustaks mängis CNN, mis võimaldas turgusid reaalajas jälgida.
  Järgnes kiire kalkulatsioon. Kriisi rusikareeglile tuginedes järeldati, et ohtlik olukord Venemaal tugevdab USA dollarit ja nõrgendab Saksa marka. Sellal kui poliitikud tegid revolutsiooni Toompeal ja teletorni ees, teenisid hansapankurid pool miljonit rubla.
  Pangandusest meelelahutusse
  Hansapank teenis poole aastaga nii palju, et neli asutajaliiget – Jüri Mõis, Rain Lõhmus, Hannes Tamjärv ja Heldur Meerits – said endale lubada 30 000 Saksa marga eest reisi Saksamaale.
  Pärast seda, kui Hansapank rootslastele müüdi, alustas Lõhmus mitme meelelahutusäriga. Tema telekanali Pimp TV, plaadifirma Umblu Recordsi ja Kaur Kenderiga kirjutatud raamatu “Raha” tõttu hakkas Lõhmus 2000. aastatel üha tihedamini kollaste lehtede veergudele sattuma.
  Autor: Katariina Krjutškova, Anu Jõgi
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Hästi sihitud piirangud, aga viirus lendas juba radarist välja
Niisuguseid koroonameetmeid, nagu nüüd välja kuulutati, läks vaja juba enne valimispäeva, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Niisuguseid koroonameetmeid, nagu nüüd välja kuulutati, läks vaja juba enne valimispäeva, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tallinna börs võttis suuna alla
Tallinna börs oli täna pärast kaks päeva kestnud kiiret tõusu langemas. Kohalikud pangad odavnesid Coopi headele tulemustele vaatamata, suurim langeja oli Ekspress Grupp.
Tallinna börs oli täna pärast kaks päeva kestnud kiiret tõusu langemas. Kohalikud pangad odavnesid Coopi headele tulemustele vaatamata, suurim langeja oli Ekspress Grupp.
Raadiohommikus: kuidas täpselt Enefit Greeni aktsiaga rikastuda?
Raadiohommik keskendub neljapäeval Tallinna börsil kauplemist alustavale Enefit Greenile ja eile IPOst teatanud Hepsorile ning avalikustab Eesti aasta auto finalistid.
Raadiohommik keskendub neljapäeval Tallinna börsil kauplemist alustavale Enefit Greenile ja eile IPOst teatanud Hepsorile ning avalikustab Eesti aasta auto finalistid.
Iirimaale pagemine Oliver Kruudat Eestis pankrotist ei päästnud
Tartu maakohus kuulutas täna välja Eesti Olümpiakomitee täitevkomitee liikme, kunagise suurärimehe Oliver Kruuda pankroti, kuigi Iirimaa kõrgem kohus oli juba suvel Kruuda püsivalt maksejõuetuks kuulutanud.
Tartu maakohus kuulutas täna välja Eesti Olümpiakomitee täitevkomitee liikme, kunagise suurärimehe Oliver Kruuda pankroti, kuigi Iirimaa kõrgem kohus oli juba suvel Kruuda püsivalt maksejõuetuks kuulutanud.