Sirje Rank • 28. detsember 2011 kell 7:25

Venemaa laiendas rubla kauplemiskoridori

Venemaa keskpank laiendas taas rubla kauplemiskoridori dollarist ja eurost koosneva valuutakorvi suhtes.

Samuti teatas keskpank, et kauplemiskoridori piire nihutatakse edaspidi 5 kopika võrra pärast keskpanga 500 miljoni dollari suurust interventsiooni (valuutaostu, et pidurdada rubla tugevnemist, või müüki, et rubla kurssi toetada) senise 600 miljoni dollari asemel, vahendas Wall Street Journal.

„Ilmselt eeldab keskpank, et surve rublale ühest või teisest suunast kasvab. Selleks on mitmeid võimalikke põhjuseid, sealhulgas geopoliitilised riskid Lähis-Idas ja euroalal, ent samuti riskid sisepoliitikas. Nii püüab keskpank süsteemi paindlikumaks muuta,“ kommenteeris VTB Capitali peaökonomist Aleksei Moissejev.

Venemaa keskpank on järk-järgult kontrolli rubla üle lõdvemaks lasknud, keskendudes senisest enam inflatsioonieesmärgile. Viimati laiendas keskpank rubla kauplemiskoridori tänavu märtsis – neljalt rublalt viiele rublale.

Tarbijahinnad ei tõuse Venemaal tänavu enam kui 6,3%, ütles eelmisel nädalal peaminister Vladimir Putin. See on madalaim näit Nõukogude Liidu kokkuvarisemisest peale kakskümmend aastat tagasi.

Tuleval aastal on Venemaa keskpanga eesmärk hoida inflatsioon 5-6% vahemikus ning kahel järgneval aastal vastavalt vahemikus 4,5-5,5% ja 4-5%.

Hetkel kuum