• Jaga lugu:

  Amet: nõudest loobumisel Luige vastu on tegu maksupettusega

  Kui omanikule laenu andnud firma ei saa laenu tagasi või loobub intressinõudest, on tegu maksupettusega, kommenteeris maksu- ja tolliamet meediamagnaat Hans H. Luige investeerimisfirma laenuandmise näitel.

  Äripäev kirjutas täna, et Luige investeerimisfirma HHL Rühm on andnud sadu miljoneid kroone laenuks oma ainuomanikule. Laenudelt arvestati 2010. aastal üle 14 miljoni krooni intresse, kuid reaalselt laekus intressi vaid ligi 3 miljonit krooni.
  Uudise kommenteerijad läksid seejuures omavahel vaidlema, kas Hans H. Luik petab riiki maksudega või mitte.
  MTA maksude osakonna ja kontrolliosakonna ühine selgitus on selline:
  Maksustamine sõltub sellest, kellele ja mis tingimustel on laenu antud, mitte sellest, kas äriseadustik lubas sellist laenu anda.
  Artiklist võib aru saada, et laenu anti juhatuse liikmele, keda loetakse tulumaksuseaduse §48 mõistes isikuks, kellele antud hüved võivad olla maksustatud erisoodustusena.
  Laenu andmine iseenesest ei ole tulumaksuga maksustatav, sest laen ei ole isiku tulu, laen tuleb tagasi maksta.
  Tulumaksukohustus võib tekkida siis, kui isik saab tulu/hüve, st laenu ei tagastata, intressi ei nõuta sisse ehk laenuandja loobub nõudest või kui laenu intress on väiksem kui rahandusministri kehtestatud alammäär.
  Oluline on see, kas tehingu tegelik majanduslik sisu oli laenu andmine. Sellisel juhul pole maksuhalduril midagi ette heita. Üksnes intressivõlg ei tee sellest veel maksupettust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Juhan Aguraiuja: viis taastuvenergia trendi, millel silm peal hoida
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Nokia kasumiüllatus julgustas analüütikuid hinnasihte tõstma
Nokia teatas neljapäeval 423 miljoni euro suurusest tegevuskasumist, mis jättis analüütikute ootused kaugele maha. Mitmed analüütikud on pärast tulemuste avalikustamist ettevõtte aktsia hinnasihti tõstnud ning andnud ostusoovituse, kirjutab Kauppalehti.
Nokia teatas neljapäeval 423 miljoni euro suurusest tegevuskasumist, mis jättis analüütikute ootused kaugele maha. Mitmed analüütikud on pärast tulemuste avalikustamist ettevõtte aktsia hinnasihti tõstnud ning andnud ostusoovituse, kirjutab Kauppalehti.
Pfizer ja Moderna tõstsid koroonavaktsiini hinda
Vaktsiinitootja Pfizer tõstis Euroopa uutes tarnelepingutes COVID-19 koroonavaktsiini hinda enam kui veerandi võrra ja Moderna üle kümnendiku võrra, kirjutab Financial Times.
Vaktsiinitootja Pfizer tõstis Euroopa uutes tarnelepingutes COVID-19 koroonavaktsiini hinda enam kui veerandi võrra ja Moderna üle kümnendiku võrra, kirjutab Financial Times.
Kirju taustaga ärimees sai maksuameti üle väikese võidu Kohtuvaidlus on kestnud pea 10 aastat
Eile jõudis järgmisesse etappi Toomas Tammele kuuluva ettevõtte T.R. Tamme Auto pea kümne aasta eest alanud kohtuvaidlus maksuametiga. Tamm on pikalt üritanud tõestada, et ta pole maksupettuses osalenud ning nüüd tühistaski kohus suurema osa nõudest, kuigi pettuse toimumises ei kahtle.
Eile jõudis järgmisesse etappi Toomas Tammele kuuluva ettevõtte T.R. Tamme Auto pea kümne aasta eest alanud kohtuvaidlus maksuametiga. Tamm on pikalt üritanud tõestada, et ta pole maksupettuses osalenud ning nüüd tühistaski kohus suurema osa nõudest, kuigi pettuse toimumises ei kahtle.