Väinu Rozental • 11. aprill 2012 kell 12:16

Anti Orav: riigiameti juhi valimine peab olema usutav 

Avalikus sektoris juhikohtade täitmisel on väga tähtis, et sinna saaks maksimaalselt võimekas ja väärikas inimene, aga samavõrra tähtis on ka valimisprotsess, rõhutas ASi Põltsamaa Felix juhataja Anti Orav.

„Kuna tegemist on avaliku sektoriga, siis on väga oluline, kuidas juhte valitakse,“ ütles Orav. „Valimisprotsess peab olema läbipaistev ja inimestele usutav. Praegu jääb sageli selline mulje, et seal toimuksid justkui mingisugused mängud. Ja isegi, kui selliseid mänge tegelikult ei ole, siis kahtlus ometi jääb.“

Orav tõi näiteks olukorra, kui kõik kandidaadid peale ühe end järsku taandavad. „Ärisektoris sellist asja ei näe, seal käib ikka valik lõpuni välja,“ lisas ta.

Äripäev küsis täna, miks kandideerib riigiametite ja -asutuste juhtideks nii vähe inimesi? Päevaküsimuse ajendiks on viimased konkursid, kus näiteks maksuameti ja Eesti Rahvusringhäälingu juhi kohale oli vaid üks kandidaat.

Hetkel kuum