12. aprill 2012 kell 9:03

Palgatõusuks pole praegu parim aeg

Eesti Panga tööturu ülevaatest selgub, et eelmisel aastal kasvas hõive ülikiiresti, kuid suurenes pikaajaliste töötute osakaal.

„2011. aasta lõpus alanud majanduskasvu pidurdumine võib pikaajaliste töötute osakaalu edaspidi veelgi suurendada. Kauakestev tööelust eemalolek kahandab töö leidmise tõenäosust ning suurendab ohtu, et inimene kaotab lootuse tööd leida. Seetõttu on tööturupoliitika põhiülesanne just pikaajaliste töötute konkurentsivõime suurendamine,“ kirjutab Eesti Panga ökonomist Natalja Viilmann.

„Hõive taastudes kiirenes 2011. aastal keskmise palga kasv, mis erasektoris algas varem ja oli kiirem. Tööjõu tootlikkus kasvas majanduse taastumise alguses kiires tempos, kuid seejärel on kasvutempo järjest alanenud. 2011. aasta viimases kvartalis tootlikkus isegi langes majanduskasvu aeglustumise tõttu. Kui majanduskasv aeglustub ka järgnevates kvartalites, on tõenäoline, et palgakasv ületab taas tööjõu tootlikkuse kasvu. See võib panna ettevõtjad surve alla oma toodangu hindu tõsta või palgakulu töötajate arvu vähendades alandada,“ lisab ta.

Selleks, et vältida majanduse tasakaalu ohustavat inflatsioonisurvet, tuleb Viilmanni sõnul praeguses ebakindlas majanduskeskkonnas hoiduda liialt optimistlikest palgaootustest ja -nõudmistest.

Autor: 1706-aripaev

Hetkel kuum