Hannes Sarv • 9. juuli 2012 kell 4:24

Riigitöötajad ettevõtjate kulul tehnoloogiamessil

E-teenuste eest hoolitseva registrite ja infosüsteemide keskuse töötajate messikülastuse maksid kinni erafirmad.

Mõlemad ettevõtted on osalenud RIKi riigihangetel. RIKi infrastruktuuride osakonna juht Rome Mitt ja infotehnoloogia tugiteenuste talitust juhtiv Janek Nozdrenko, kelle messikülastuse eest tasuti, on kuulunud hangetel aga otsustajate ringi.

Asjaolu, et riigi tellimuste nimel konkureerivad ettevõtted tasuvad riigisektori töötajate kulude eest, on iseenesest kummaline. Konkreetsele juhtumile annab värvi aga tõsiasi, et kulusid tasunud firmad on hangetel silmapaistvalt edukad olnud, mõnel juhul ka ühispakkumisega. 2010. aasta algusest on Green IT võitnud asutuselt lepinguid 2,6 miljoni euro eest. Microlink ja selle järglane Elion on olnud sama aja vältel osaline töödes, mille maksumus kokku on ligi 1,8 miljonit eurot.   

Töötajad ise huvide konflikti selles asjaolus ei näe. Mulluse messireisi kulude tasumisel abiks olnud Green IT juht Margo Luberg ei näe sellises soodustuses samuti huvide konflikti ohtu. „Tegemist on inimestega, kes on oma valdkonna tippeksperdid. Me ei kahtle hetkekski, et nad suudavad oma otsused iseseisvalt vastu võtta selliselt, et need oleksid kõige kasulikumad just RIKile,” ütles ta.

Ministeeriumi asekantsler Marko Aavik sarnast seisukohta ei jaga. „Tegemist on arusaamatu ja selgelt lubamatu praktikaga, kus on lastud erasektori ärihuvidel ebaeetiliselt põimuda avaliku huviga,” märkis ta. Aavik lisas, et Nozdrenko ja Mitti osalemine hankekomisjonides on praeguse seisuga peatatud. Ministeerium on käivitanud siseauditi, et RIKi hankeid uurida. See peaks valmima juuli lõpuks. „Edasised sammud RIKi töötajate suhtes otsustatakse auditi tulemuste põhjal,” lisas Aavik.  

Artikli täisversiooni saab lugeda ostes päevapileti siit või Äripäeva paberlehest.

 

Hetkel kuum