Rainer Saad • 1. oktoober 2012 kell 6:25

Euroopas oodata languse jätkumist

Euroopa suurematel börsidel on peale Hispaania pankade rekapitaliseerimise vajadusi oodata languse jätkumist.

Londoni börs avaneb 12 punkti all, Saksamaa börs 11 punkti all ja Prantsusmaa börs 10 punkti all.

Hirm Hispaania majanduse olukorra pärast jätkub tõenäoliselt ka täna, kuna riigi rahandusminister Cristobal Montoro teatas laupäeval, et pankadele vajaminev abi paisutab eelarve puudujäägi 7,4 protsendini SKP-st. Hispaania on endale eesmärgiks seadunud 6,3 protsendilise defitsiidi.

Investorite tähelepanu on ka reitinguagentuur Moody’sel, mis võib langetada Hispaania reitingu rämpsstaatusesse.

Reedel avaldatud audit näitas, et neljateistkümnel Hispaania pangal on kapitali puudujääki 59,3 miljardit eurot. Pangandusaudit on eelkäija nn halva panga loomisele, kuhu plaanitakse kõik toksilised varad kokku koondada.

Kärpevastane liikumine jätkus nädalavahetusel Madridis, Lissabonis ja Pariisis, kus tänavatel nõudsid tuhanded inimesed valitsuse tagasi astumist. 

Aasia börsid on Hispaania ebakindluse pärast nõrgemad. Jaapani börsiindeks Nikkei langes kolme nädala madalaimale tasemele. Hiina börsiindeks Shanghai on 1,5% üleval, kuna septembri ostujuhtide indeks paranes augusti 49,2-lt septembris 49,8-ni, kuid jäi alla 50, mis näitab langust. Korea börs on 0,4% üleval.

Hetkel kuum