Indrek Kald • 3. november 2012 kell 15:44

Eesti kandideerib ÜRO inimõiguste nõukokku

Eesti kandideerib esmakordselt ÜRO inimõiguste nõukogu liikmeks, valimised on 12. novembril.

Välisminister Urmas Paet ütles kohtumisel inimõigusorganisatsiooni Amnesty International New Yorgi osakonna juhi Jose Louis Diaziga, et Eesti pöörab valituks osutumisel suurt tähelepanu naiste ja laste õigustele, soolisele võrdõiguslikkusele ning väljendusvabaduse kaitsele.

"Naiste ja laste olukorra edendamisega tegeleb Eesti ka ÜRO soolise võrdõiguslikkuse agentuuri ja ÜRO lastefondi liikme ja asepresidendina ning ÜRO naiste staatuse komisjoni ja ÜRO rahvastikufondi liikmena," lisas ta.

Välisminister ütles, et Eesti toetab ÜRO erinevate abiagentuuride kaudu mitmeid arengu- ja humanitaarabiprojekte ning tähtsustab seksuaalvägivalla vastast võitlust pikaajalistes kriisides. "2012. aastal oleme toetanud projekte Kesk-Aafrika Vabariigis, Nigeris, Tšaadis, Somaalias, Lõuna-Sudaanis ja Jeemenis," märkis Paet. "Meie päästeameti eksperdid on lisaks aastasel missioonil Etioopias ÜRO põgenikelaagris," kinnitas ta.

Paet rõhutas ka ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooni 1325 "Naised, rahu, julgeolek" põhimõtete kaitsmise olulisust ÜRO resolutsioonides ja otsustes. "Samuti hindame kõrgelt sel aastal Genfis vastu võetud internetivabaduse teemalist resolutsiooni – internetivabadus on osa väljendusvabadusest," lisas ta.

Kohtumisel Amnesty Internationaliga räägiti ka Eesti tegevusest Rahvusvahelise Kriminaalkohtu liikmesriikide presidendina. Samuti kõneldi olukorrast Süürias.

Hetkel kuum