Rivo Sarapik • 9. november 2012 kell 11:17

"Reformist saamas valemonopol"

Suhtekorraldusekspert Daniel Vaarik nimetas teda ja tema blogi Memokraat ümber koondunud seltskonna Reformierakonna poolt tõemonopolistideks nimetamist manipuleerimiseks.

"Iga monopol on paha, kuid tõemonopoli asemel on ümber Reformierakonna tekkimas valemonopoli aura ning kui proovida võtta kokku Memokraadis kõlanud kriitikat, siis see on pigem keskendunud lootusele, et olemasolevad erakonnad muudavad ennast avatumaks ja paremaks, mitte ei kaevu üha rohkem manipulatsiooni kaevikutesse," kirjutas Vaarik oma blogipostituses. "Mina isiklikult ei oota erakondadelt ideaalset poliitikat, ma ootan lihtsalt natuke paremat poliitikat, erinevalt ideaalsest poliitikast on natukene parem poliitika tegelikult ka võimalik."

Mõne Reformierakonna juhatuse liikme soov näidata kriitikat vaenuliku vandenõuna ning samuti näidata kriitikuid mingisuguse erihuvidega kildkonnana on tema sõnul arusaadav. "Seda lahingut on pidanud Reformierakonna juhatus juba kevadest saadik, proovides näidata, et Silver Meikar on üksi, seejärel, et üksi on olnud kõik järgmised inimesed, kes on erakonda kritiseerinud," kirjutas ta.

Samas on Reformierakonna rahastamise skandaali järgsete sündmuse kohta kirjutanud arvukaid artikleid erinevad inimesed, teemat on käsitletud erinevates saadetes. Lisaks on paljud Reformierakonna liikmed tunnistanud varjatud rahastamise skeeme oma erakonnas.

Vaariku hinnangul ei saa olla sõnavabaduse poolt erakond, mis kasutab kriitika vastu manipuleerivaid vahendeid - näiteks andes mõista kord seda, et ilmselt on loomisel uus erakond, kord seda, et tegemist on inimestega, kes põhimõtteliselt vihkavad erakondi ning sidudes neid veel samasse lausesse peaministri istutatud tamme lõhkumisega või seina sodimisega.

"Eelnevalt on erakond veel külvanud kahtlustusi Eesti prokuratuuri ja politsei sõltumatuse teemal ning avaldanud arvamust, poliitikud ei julge üksteisele helistades vabalt rääkida, sest nad kardavad pealtkuulamist," kirjutas Vaarik, kes nimetab end liberaalse maailmavaate pooldaja - see eeldab avatust, läbipaistvust, juhtide vastutuse võtmist ning info liikumist. Neid tunnuseid tema sõnul Reformierakonna puhul näha pole olnud.

Hetkel kuum