Ave Lepik • 16. november 2012 kell 9:05

Reformi reiting kolme aasta madalseisus

Valitseva Reformierakonna toetus langes novembris viimase kolme aasta madalaimale tasemele

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, annaks Reformierakonnale hääle 26 protsenti valijatest, selgus ERRi uudistetoimetuse tellitud Emori üle-eestilisest 901 vastajaga küsitlusest.

Veel oktoobris oli Reformierakonnal toetajaid 32 protsenti ja augustis 39 protsenti.

Suurim oli Reformierakonna toetuse langus keskealiste, keskmise sissetulekuga, kõrgema haridusega ja Tallinna vastajate hulgas. 26 protsendist madalam oli Reformierakonna toetus viimati suvel 2009.

Reformierakonnal õnnestus siiski säilitada napp edu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Keskerakonna ees, kuid reitingute vahe ei ole statistiliselt oluline.

Sotsiaaldemokraate toetas novembris 25 ja Keskerakonda 23 protsenti valijatest. Viimase kahe kuuga on toetuse languse taas tõusule pööranud Isamaa ja Res Publica Liit, kel oli novembris juba 17 protsenti toetajaid.

Emori uuringuekspert Aivar Voog seletas ERRi uudisteportaalile Reformierakonna toetuse langust nende tegevuse lauskriitikaga, mis on valitsenud meedias juba alates oktoobrikuu teisest poolest. "Osa endisi Reformierakonna toetajaid on nähtavasti läinud üle valitsuskoalitsiooni partneri - IRL toetajate hulka," märkis Voog.

Emor küsitles rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellimusel 24. oktoobrist 14. novembrini 901 valimisealist kodanikku vanuses 18+. Emor esitab andmed vastajatest, kel on erakondlik eelistus, seega "ei oska öelda" vastanute protsent elimineeritakse. Novembris oli "ei oska öelda" osakaal 35%. Selline andmete näitamise viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega.

Hetkel kuum