Kristi Malmberg • 17. detsember 2012 kell 5:59

Apteekide Ühendus kahtleb Indrek Tederi sõltumatuses

Eesti Apteekide Ühendus nõuab õiguskantsler Indrek Tederi taandumist apteekide asutamispiirangu kaotamise arutelust.

Eesti Apteekide Ühendus (EAÜ), mis oli 2005. aastal toonase tippadvokaadi Tederi kliendiks, nõuab oma kirjas riigikogu sotsiaalkomisjonile nüüdse õiguskantsleri Tederi taandumist apteekide asutamispiirangute arutamiselt, seades kahtluse alla tema sõltumatuse, kirjutab Postimees.

«Õiguskantsleril on asutamispiirangute küsimuses selge ja tugev huvide konflikt, sest ta on olnud 2005. aastal sellesama teemaga seotud. Õiguskantsleril on põhiseadusest tulenev kohustus olla sõltumatu,» leiavad apteekide esindajad.

Pöördumise ajendiks oli seni avalikkusele teadmata fakt, et 2005. aastal oli Teder apteekide asutamispiirangute innukas pooldaja, kes viis läbi põhjaliku õigusliku ekspertiisi ja leidis, et piirangute eelnõu on kooskõlas nii põhiseaduse kui ka Euroopa Liidu õigusega. Lisaks õiguslikele argumentidele leidis ta toona, et eelnõu on igati rahvatervise huvides ja soovitas tungivalt piirangute eelnõu vastu võtta.

Sügisel 2012 on Teder õiguskantslerina asunud risti vastupidisele seisukohale, väites, et piirangud on põhiseadusega vastuolus. Kurioosne on seejuures, et õiguskantsler heidab oma 19. septembri ettepanekus seadusandjale ette, et piirangute kehtestamine 2005. aastal oli ebaratsionaalne, põhjendamatu ja – nagu võib aru saada – suisa rumal. Mees jätab aga mainimata, et üheks kaalukaks argumendiks piirangute kehtestamise poolt oli just tema enda 2005. aasta õiguslik ekspertiis, kus veenvalt põhjendati piirangute kehtestamise möödapääsmatust.

 

Hetkel kuum