• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kohus: BLRT peab andma aktsionäridele nende küsitud infot

  Harju maakohus tegi 14. detsembril kohtumääruse, millega kohustas BLRT Grupi juhatust vastama aktsionäride Mihhail Gnidini ja Valeri Kovalenko küsimustele ja andma teavet ettevõtte äritegevuse, finantsseisu ja juhtimise kohta.

  Kohus leidis, et aktsionäride huvi saada infot ettevõtte kohta, kuhu nad on oma ressursse investeerinud, on põhjendatud ja ülekaalukam, kui BLRT juhatuse paljasõnaline väide, et teabe avaldamisega võib ettevõttele kahju tekkida.
  Juhatus peab kohtumääruse kohaselt esitama aktsionäridele ka terve rea kontserni olulisemad majandusnäitajad, mis võimaldaksid aktsionäridel hinnata ettevõtte praeguse juhatuse tegevuse efektiivsust.
  "Arvestades, et BLRT kontsern on akumuleerinud ülisuure kasumi, vajavad aktsionärid infot, kas enamusaktsionär juhib seda kasumit piisavalt efektiivselt ja kas enamusaktsionär võib jagada kasumit varjatult," lausus aktsionär Mihhail Gnidin.
  "Kohus kinnitas oma määruses, et aktsionäridel on õigus kohustada juhatust andma teavet ka olukorras, kus juhatus ei ole otsesõnu deklareeritud teabe andmata jätmist, vaid jätnud vaikimisi aktsionäride küsimustele vastamata. Kõnealuse õiguse eesmärk on kaitsta aktsionäride huve juhatuse liikmete omavoli vastu," lisas ta.
  Gnidin avaldas lootust, et kohtu seisukoht aitab kaasa BLRT juhtimise muutmisele vastavaks nii Eesti äriseadustikuga kui euroopalike headele tavadega, et ettevõtte juhtimine toimuks vastutustundlikult ja arvestataks kõigi aktsionäride õigustatud huvidega. "Meie eesmärk on tagada BLRT Grupi juhtimises aktsionäride võrdne kohtlemine ja lõpetada ühe klanni eelistamine, nii nagu see senini on toiminud," märkis ta.
  Väikeaktsionäride vaatepunktist on tema hinnangul tervitatav ka maakohtu seisukoht, mille kohaselt saab BLRT juhatuse käitumist päringutele vastamisel vaadelda venitamisena. "Loodan, et juhatuse tsirkuseetendused nüüdsest lõppevad ja aktsionäride koosolekud muutuvad korrektseteks ja täisväärtuslikeks," lisas Gnidin.
  Gnidini ja Kovanenko kaebus oli ajendatud novembris 2011 toimunud BLRT Grupi aktsionäride erakorralisest üldkoosolekust. Aktsionäride küsimustele vastamise ning äritegevuse ja ettevõtte juhtimise kohta info jagamise asemele näitas juhatus koosolekul kolme tunni pikkust slaidiprogrammi infoga, mis oli niigi igaühele kättesaadav äriregistrist.
  ASil BLRT Grupp on umbes 60 aktsionäri, aktsiate enamusosalus on praegu ettevõtte juhatuse liikmel Fjodor Bermanil ja tema sugulastel. Bermanid on oma osalust viimastel aastatel suurendanud, ostes väikeaktsionäride aktsiaid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Andrus Tamm: Narvas aitaksid luua töökohti ainult heanaaberlikud suhted
Ühe konsultatsioonifirma hinnangul tõi Nord Stream 2 projekt Soome ligikaudu 600 töökohta ja 413 miljoni euro jagu majanduslikku kasu. Kas te kujutate ette, kuidas oleks Ida-Virumaale ja Eestile tervikuna mõjunud selline rahasüst, küsib Keskerakonna Narva nimekirjas kandideeriv Andrus Tamm vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Ühe konsultatsioonifirma hinnangul tõi Nord Stream 2 projekt Soome ligikaudu 600 töökohta ja 413 miljoni euro jagu majanduslikku kasu. Kas te kujutate ette, kuidas oleks Ida-Virumaale ja Eestile tervikuna mõjunud selline rahasüst, küsib Keskerakonna Narva nimekirjas kandideeriv Andrus Tamm vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Saunumi kahjum süvenes Ettevõte laieneb aga jõudsalt
Saunum suutis esimesel poolaastal käibe seitsmekordistada, aga puhaskahjum süvenes agressiivse turunduse tõttu, selgub börsiteatest.
Saunum suutis esimesel poolaastal käibe seitsmekordistada, aga puhaskahjum süvenes agressiivse turunduse tõttu, selgub börsiteatest.
Raadiohommikus: ärikinnisvara trendidest ja IT-sektori tööjõuprobleemidest
US Real Estate'i juhatuse esimehe Aavo Kokaga räägime ärikinnisvara trendidest ja sellest, kui oluline roll on COVIDiga võitluses ruumide ventilatsioonil.
US Real Estate'i juhatuse esimehe Aavo Kokaga räägime ärikinnisvara trendidest ja sellest, kui oluline roll on COVIDiga võitluses ruumide ventilatsioonil.
Sõõrumaa vaidlushimulisest Oliver Kruudast: nimetan seda sadomasoks
Urmas Sõõrumaa väldiks lõputuid vaidlusi, millesse on ennast mässinud temaga olümpiakomiteesse kuuluv, kohtutäiturite eest pakku läinud endine suurärimees Oliver Kruuda. Mida ta olukorrast arvab, rääkis Sõõrumaa väljaandele Gentleman.
Urmas Sõõrumaa väldiks lõputuid vaidlusi, millesse on ennast mässinud temaga olümpiakomiteesse kuuluv, kohtutäiturite eest pakku läinud endine suurärimees Oliver Kruuda. Mida ta olukorrast arvab, rääkis Sõõrumaa väljaandele Gentleman.