Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Gnidin vaidlustas BLRT otsuse dividende mitte maksta

  Harju maakohus võttis menetlusse ASi BLRT Grupp väikeaktsionäri Mihhail Gnidini hagi, milles ta palub tühistada BLRT üldkoosoleku otsus dividende mitte maksta kui ebaseaduslik ja majanduslikult põhjendamata.

  Gnidin heidab BLRT enamusaktsionäridele ette, et samal ajal kui ettevõtte üldkoosolek otsustas juhtkonnaga seotud enamusaktsionäride häälte abil dividende mitte maksta, on ettevõte ülekapitaliseeritud ja kasumi välja võtmine toimub varjatult läbi juhtkonnale makstavate tasude, hüvitiste ja soodustuste. Tema hinnangul pole enamusaktsionäride tegevus majanduslikult põhjendatud ja on vastuolus seadustega.
  Gnidinit esindava advokaadibüroo Sorainen vandeadvokaadi Urmas Volensi sõnul on sarnane kohtuvaidlus Eesti õigusruumis pretsedendilise tähtsusega kõigi väikeaktsionäride jaoks.
  "Olukord, kus aastaid väga edukalt tegutsenud ühing ei maksa ettevõttesse investeeringuid teinud väikeaktsionäridele süstemaatiliselt ja pikaajaliselt dividende, ei ole õiguspärane," märkis ta.
  "Samal ajal võimaldavad ühingu enamusaktsionärid, kes on ühtlasi ühingu juhtkonna liikmeks, endale ajas üha suurenevaid materiaalseid hüvesid juhtimistasude ja boonuste näol. Sellise tegevusega rikutakse väikeaktsionäride õigustatud huvi investeeringu tootlusele. Pikaaegse dividendide mittemaksmise tulemusena väheneb väikeaktsionäridele kuuluvate aktsiate väärtus," selgitas Volens.
  Mihhail Gnidini hinnangul on dividendide maksmata jätmine majanduslikult põhjendamata. Ta esitas kohtule rahanduseksperdi Andres Juhkami ja Tartu Ülikooli majandusteaduskonna dotsendi Priit Sanderi koostatud BLRT dividendipoliitikat käsitleva analüüsi, mis järeldab, et dividende maksmine ei halvendaks ettevõtte majanduslikku olukorda ja investeerimisvõimekust.
  "BLRT Grupp akumuleerib ettevõttesse kasumit, millega tänane juhtkond ei oska midagi mõistlikku peale hakata. Analüüsi kohaselt olnuks BLRT Grupil majanduslikult põhjendatud maksta ajavahemikul 2005–11 dividendideks kokku 21 kuni 43 miljonit eurot. Samuti näitab analüüs, et enamusaktsionäril on olnud samal ajal tulusam võtta omanikutulu välja töötasu ja hüvitistena kui dividendituluna," lausus Gnidin.
  Väikeaktsionär leiab, et enamusaktsionärid on rikkunud BLRT juuni alguses toimunud üldkoosolekul oma lojaalsuskohustust hageja ja teiste väikeaktsionäride suhtes, jättes dividendide mitteväljamaksmise otsustamisel kaalumata ühingu ja aktsionäride huvid.
  Kasumi jaotamise otsusele ei ole eelnenud veenvaid selgitusi ega diskussiooni ühingu juhtkonna ja vähemusaktsionäride vahel, miks on vajalik ja millega on majanduslikult põhjendatud ühingu nii suuremahuline ülekapitaliseerimine ning dividendide nii pikaajaline väljamaksmata jätmine. Nimetatud selgitusi ei andnud ühingu juhtkond ülejäänud aktsionäridele ei üldkoosoleku ajal ega pärast koosolekut.
  Mihhail Gnidinile kuulub ligi 12% ASi BLRT Grupp A-aktsiatest ja 17% B-aktsiatest.
 • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Luksusvilla Hispaanias, kahtlane Excel ja kadunud arved: need on idufirmade punased lipud
Investorina idufirmasse raha paigutades on ülioluline teha selgeks, kuidas ettevõttes finantsjuhtimist korraldatakse ja raamatupidamist korras hoitakse. Spetsialistide sõnul esineb siin sageli ohtralt punaseid lippe, mis hilisema läbikukkumise eest hoiatavad.
Investorina idufirmasse raha paigutades on ülioluline teha selgeks, kuidas ettevõttes finantsjuhtimist korraldatakse ja raamatupidamist korras hoitakse. Spetsialistide sõnul esineb siin sageli ohtralt punaseid lippe, mis hilisema läbikukkumise eest hoiatavad.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
FT: Euroopast ja USAst tõrjutud Hiina autotootjatel on uus eesmärk: kogu ülejäänud maailm
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
EKREst välja visatud Ruuben Kaalep vihjab uue erakonna sünni kohta
Loetud tunnid enne EKRE kongressi algust viskas erakonna juhatus välja Ruuben Kaalepi, sest viimane rikkus põhikirja.
Loetud tunnid enne EKRE kongressi algust viskas erakonna juhatus välja Ruuben Kaalepi, sest viimane rikkus põhikirja.
Kurgikasvataja kasum kukkus pooleks
Kurgi ja muude kultuuride kasvatamisega tegelev Grüne Fee teenis mullu pea sama palju käivet kui 2022. aastal, ent kasum kahanes enam kui kaks korda.
Kurgi ja muude kultuuride kasvatamisega tegelev Grüne Fee teenis mullu pea sama palju käivet kui 2022. aastal, ent kasum kahanes enam kui kaks korda.