Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uusarenduste vähesus kergitab kinnisvara hinda

  Järgmine aasta tuleb kinnisvaraturul huvitav, nentis Swedbanki kinnisvara ja ehituse osakonna juhataja Ero Viik. Hindade langust oodata ei ole.

  Hoolimata ennustustest, et järgmisel aastal lisandub uusarendusi, nentis Viik, et kallis ehitushind tekitab defitsiidi ja see võib omakorda kinnisvara hinda tõsta. Ta märkis, et tänavused sündmused kinnisvaraturul olid üllatavalt positiivsed, ent muret teeb ligi 20protsendine pakkumiste hulga vähenemine. “Kõrge ehitushind pärsib uute arendustega alustamist ning nõrk konkurents soosib hindade kasvu,” selgitas Viik eilsel Swedbanki eraisikute finantseerimise pressikonverentsil.
  Sama seisukohta on Äripäevas väljendanud ka 1Partner OÜ Ehituse juht Üllar Hinno, kelle väitel  arendusprojektid enam välja ei vea, sest ehitushinnad on 20–25% tõusnud.
  Swedbanki eraisikute finantseerimise divisjoni direktor Andres Tukk ütles, et kinnisvara hindade kukkumine küll tõenäoline ei ole. “Arendajad ei julge praegu arendada, sest ostu-müügihinnad on sellised, et head asja polegi praktiliselt võimalik ehitada,” ütles ta. Tuki hinnangul kliendil praegu veel valikut on, ent kui arendajad ei julge suuremaid asju ette võtta, jääb valik üsna kesiseks. “Kui tekib defitsiitne olukord, siis tekib arendajatel kohe kiusatus hindu tõsta,” nentis Tukk.
  Ostjate seas Swedbanki hinnangul nõudlust ja rahalist võimekust aga jagub. Kinnisvaraturgu mõjutab enim Tallinnas toimuv ning see määrab olukorra ja keskmise hinna ka ülejäänud Eesti kinnisvaraturgudel
  Muist uusi arendusi planeeritakse Tallinna kesklinna ja Põhja-Tallinna piirkonda, mis võimaldavad valmis toote eest kõrgemat hinda küsida. Ümmarguselt on alustatud umbes 30 uue arendusega, ent need on pigem väiksemad ettevõtmised.
  Suur nõudlus nii majade, korterite kui ka kruntide järele. Uus Maa Kinnisvarabüroo maakleri Silva Rahneli hinnangul on nõudlus elamukruntide järele suurenenud. Mida enam Tallinna kesklinna poole liikuda, seda defitsiitsemaks muutuvad tühjad krundid, kuhu pereelamut püstitada saaks, selgitas ta põhjust. “Suure nõudluse ja vähese pakkumise tõttu on hinnad tõusuteel, mistõttu on kohati juba soodsam soetada vana maja ja see lammutada,” nentis ta. Samas on suhteliselt vähe ka soodsa hinnaga vanemaid eramuid. “Ühelt poolt on hindu kergitanud suur nõudlus, kuid teisalt on sääraseid krunte kokku ostnud ka väikeinvestorid, kes soovivad tühja krunti kasumiga edasi müüa,” selgitas Rahnel.
  Suur hulk tehinguid toimub laenudeta. Swedbanki eraisikute finantseerimise divisjoni direktor Andres Tuki sõnul on turul on nõudlus olemas, pangad annavad laenu, arendajad on ka siiamaani tublisti uusi objekte arendanud ja see väljendub laenumahus. “Konsultatsioonide arv on igal kuul päris hea,” kommenteeris Tukk praeguse laenuturu stabiilsust.
  Siiski annab pank igal kuul laenu väiksemas summas. kui kliendid tagasi maksavad, mistõttu on eraisikute laenukoormus sel aastal vähenenud.
  Tukki üllatab, et üheksa kuuga on 43% tehingutest tehtud panga abita. Sellist omavahenditest ostmist ei ole alates 2004. aastast olnud.
 • Hetkel kuum
Erkki Kubber: missiooniettevõtted võivad olla rikkad
Raha ja suur mõju, mis muudab inimeste elusid, saavad ja peavad käima käsikäes, kirjutab jätkusuutlikkuse festivali Impact Day kaasasutaja Erkki Kubber.
Raha ja suur mõju, mis muudab inimeste elusid, saavad ja peavad käima käsikäes, kirjutab jätkusuutlikkuse festivali Impact Day kaasasutaja Erkki Kubber.
Wall Streeti päev otsa kestnud pinev ootus lõppes lahja lõpuga
Investorid ja kauplejad jälgisid kolmapäeval pingsalt kahte sündmust, mis oma vormilt olid väga olulised, kuid sisuliselt staatilise loomuga ning midagi uut me peaagu teada ei saanudki.
Investorid ja kauplejad jälgisid kolmapäeval pingsalt kahte sündmust, mis oma vormilt olid väga olulised, kuid sisuliselt staatilise loomuga ning midagi uut me peaagu teada ei saanudki.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Adam Granti soovitused petturi sündroomist vabanemiseks
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
EL kehtestab Hiina elektriautodele kaitsetollid
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Põllumeestele antakse 19 miljonit toetust biometaani tootmiseks
Põllu- ja metsamajandusettevõtted saavad keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) küsida toetust biometaani tootmiseks.
Põllu- ja metsamajandusettevõtted saavad keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) küsida toetust biometaani tootmiseks.
Inimesed riigile intressivaba laenu anda ei tahtnud: tulumaksu tagastus oli oodatust väiksem
Nelja kuuga laekus eelarvesse makse oodatust 132 miljonit eurot rohkem, seda mõjutasid nii pankade erakorralised dividendid, aga ka inimeste tavapärasest teistsugune käitumine maksuvaba tulu arvestamisel.
Nelja kuuga laekus eelarvesse makse oodatust 132 miljonit eurot rohkem, seda mõjutasid nii pankade erakorralised dividendid, aga ka inimeste tavapärasest teistsugune käitumine maksuvaba tulu arvestamisel.