Väinu Rozental • 5. aprill 2013 kell 12:40

PR-firma juht: valitsuse ülbe juhtimisstiil kipub süvenema

Nii sise- kui ka kultuuriministri juhtimisvõtted näitavad arrogantsi ja hoolimatust, kuid ma ei pea neid üksikjuhtumiteks, sest sarnaseid olukordi on ennegi ette tulnud, ütles kommunikatsioonibüroo OÜ Vare & Jaakkola partner Jaan Vare.

„Pealtnäha kiiruga ja mõtlematu tegutsemine, ülbus ja kõikide teiste, sealhulgas rahva rumalaks tembeldamine – nii otseselt kui kaudselt – on iseloomulik kogu praeguse valitsuse suhtlusstiilile,“ lisas Vare.

Selle nädala kuum teema on nukuteatri ja kultuuriministri ümber toimuv ja viimastest kuudest on sarnane kehv juhtimisvõtete näide ka näiteks Ken-Marti Vaheri politsei- ja piirivalveameti (PPA) juhivahetusest. Äripäev küsis, mida ministrite sellised juhtimisvõtted näitavad?

„On raske ette kujutada, et Langile ja Vaherile sarnase suhtlus- ning juhtimisstiiliga juht erasektoris saaks oma positsioonil kaua olla,“ lausus Vare. „Viisakas, teisi arvestav suhtlusstiil ja oskuslik kommunikatsioon on sama olulised kui näiteks finantsküsimuste lahendamine.“

Vare sõnul on talle jäänud mulje, et peaminister ei ole nendest ega paljudest varasematest juhtumitest midagi õppinud. „Ta on tolereerinud ja toetanud arrogantsi, eemaldumist rahvast – eraettevõtluse näitel oma tööandjast – ja mittehoolimist,“ rääkis Vare. „Kahjuks ei ole see ainult valitsuse probleem, vaid iseloomustab valdavat osa Eesti poliitikutest ja poliitkultuurist. Sõltumata parteist, rahvusest ja emakeelest.“

Vare ütles, et kui tegu oleks eraettevõttega, lõpetaks juhatuse esimees reaalsustaju kaotanud osakonna- või tütarfirmade juhtidega pärast paari räiget möödapanekut lepingud, sest tarbijad on äärmiselt rahulolematud. „Kui rahulolematus on tingitud juhtide elementaarse viisakuse ja kasvatuse puudumisest, siis ei päästa neid ka majanduslikult põhjendatud ja pikas perspektiivis õiged otsused,“ lisas ta.

„Võrreldes praeguse valitsuse ministrite ja valdava osa poliitikutega on eraettevõtted oma kommunikatsioonis oluliselt viisakamad ja korrektsemad,“ märkis Vare. „Kõige olulisem õppetund on ülbele juhtimis- ja suhtlusstiilile varakult jälile saada ning see kohe lõpetada. Eesti valitsuse näitel teame, et aja möödudes ja mitte sekkudes ülbus ainult kasvab ja reaalsustaju üha väheneb.“

 

Hetkel kuum