Kadri Jakobson • 11 aprill 2013

Hobuselihavorst ikka turul

Ehkki Nõo Lihatööstus kinnitas, et hobuseliha sisaldanud ja Läti turule toodetud vorsti Eestis ei müüdud, oli eile Tallinna Keskturul lätikeelsete etikettidega vorst Parmesan siiski müügil.

Tõsi, tõenäoliselt oli vorst teisest partiist, sest pakendil on kuupäevaks 26. aprill. Selles letis müüakse põhiliselt toiduaineid, mille „parim enne“ on kas kohe saabumas või juba möödas. Läti kirjadega Parmesani vorsti hind oli 1.80.

Lätikeelse etiketiga ja NOO kaubamärgi vorst oli müügis ühes letis, kus müüjaks märgitud FIE Aleksandr Naliuhhin. Ta on äriregistris registreeritud alates 2009. aastast ja tema tegevusalaks on toidukaupade, jookide ja tubakatoodete jaemüük kioskites ja turgudel.

Naliuhhini esindaja ütles Äripäevale eile, et kuulis hobuseliha sisaldanud Nõo Lihatööstuse vorstist raadiost ning eile kella poole nelja ajal õhtul korjasid turgudelt kõik need tooted ning hävitasid.

Läti Veterinaaramet teatas sel nädalal, et Ühendkuningriikides testiti 41 lihatoodet ning neljast leiti hobuseliha. Seal hulgas sisaldas 10% hobuseliha ka Nõo Lihatööstuse Läti turu jaoks toodetud Parmesani vorst.

9% hobuseliha leiti ka Leedu firma Grimeda toorsuitsuvorstist Exclusive. Läti firma Kuršu Zeme hautatud veiseliha sisaldas 15,6% hobuseliha ja ettevõtte Forever tootes oli hobuseliha 4%.Veterinaaramet kinnitas, et kõik hobuseliha sisaldanud tooted on müügilt ära korjatud.

Hetkel kuum