Romet Kreek • 15. aprill 2013 kell 7:59

Euro hävida laskmine läheks kulukamaks

Deutsche Banki endine juhatuse esimees Josef Ackermann, kes on nüüd Zurich Insurance Groupi juhatuses, ütles, et lubada eurol hävineda oleks kulukamad tagajärjed, kui piirkonna riikide tihedamal integratsioonil.

"Eurosüsteemi hävitamine oleks palju kulukam, kui tihedam integreerumine," ütles Ackermann 13. aprillil Kuveidis investeerimiskonverentsil esinedes. "Vajame ühendatud Euroopat, kus räägitaks läbi võrdelt selliste riikide, nagu USA, Hiina, india ja veel mõnede maadega," lisas ta Bloombergi teatel.

"Tänu Euroopa Keskpangale oleme me nüüd jahedamas vees ning finantsturud on sellele positiivselt vastanud," märkis ta. "Siiski on mõned euroala ülesehituse ning järelevalve küsimused jätkuvalt lahendamata."

Euroopa Keskpank ja ELi finantsjuht Michel Barnier on kutsunud looma Euroopa pankrotimehhanismi, mis oleks vormilt fond ja tegeleks euroala raskustesse sattunud pankade likvideerimisega, mis oleks oluline osa pangaliidu loomisel, kus seotaks lahti pangad valitsustest.

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble ütles 12-13. aprillil Dublinis toimunud kohtumisel, et praegune ELi reeglite raamat ei ole piisav ning Prantsusmaa ja Taani kiirustasid pankrotimehhanismi loomise kiirendamist.

"Euroopas on jätkuvalt ka peamisi probleeme, nagu kasv, töökohtade loomine, mõnede maade konkurentsivõime ning Euroopa juhtimine poliitilisest vaatest võetuna," ütles Ackermann. "Vajame rohkem integratsiooni ja suuremat koordineerimist ning rohkem integratsiooni mingi eelarveliidu vormis."

Hetkel kuum