23. mai 2013
Jaga lugu:

Börs: USA suutis teiste halba eeskuju vältida

Kuigi üldiselt oli 23. mai maailma börsidele üsna nukker päev, siis USA suutis päeva alguse mõõnast välja tulla ning päeva lõpetada vaid marginaalse langusega.

Täna päeva suurim lugu oli mõistagi Jaapani börsikrahh, mis päeva alustajana mõjutad ülejäänud maailma investorite meeleolu samuti. Teine suur tegur oli Hiina ostujuhtide indeks, mis tuli oodatust nõrgem ja näitas kahanemist.

"Turg püüab aru saada ja navigeerida Föderlaareservi ütluste, proovides prognoosida stiimulite lõppemise aega, ning Hiina aeglustuva kasvu ja Jaapani börsikrahhi vahel," kommenteeris Bloombergile RBC Global Asset Managementi aktsiakauplemise juht Ryan Larson. "Seetõttu me näeme mõõdukat kasumite väljavõtmist USAs."

"Mõõdukas kasumite väljavõtmine" tähendas seda, et päeva lõpuks langes Standard & Poor's 500 indeks 0,29%, 1650,52 punktini. Dow Jonesi tööstuskeskmine kukkus 0,08%, 15 294,50 punktini. Nasdaqi komposiitindeks sulgus 3459,42 punktini, sulgudes 0,11% madalamal kui eile.

Ettevõtete tasandil vedas S&P 500 indeksit tehnoloogiagigant Hewlett-Packard. Heade majandustulemustega välja tulnud firma aktsia rallis kolme kuu kiireimas tempos. Päeva lõpuks oli firma aktsia 17,10% plussis, tõustes 24,86 dollarini.

Pärast turgude sulgemist on oodata omajagu avalikustatavaid tulemusi. Kuuleme tulemusi sellistelt firmadelt nagu Pandora, Sears ja GAP.

Kuigi toorained enamasti kukkus, siis kuld leidis täna turvalisust otsivatelt investoritelt piisavalt tuge. Väärismetall oli teel tegemaks kuu suurimat tõusu. Aktsiaturgude sulgemise ajaks oli kulla untsi hind kallinenud 1,73%, 1391 dollarini.

Kulla kallinemisele aitas kaasa dollari odavnemine, mis tähendab, et ka euro sai veidi edumaad dollari ees juurde. Päevaga kallines Euroopa ühisvaluuta 0,60%, võrdudes 1,2937 dollariga.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum