Romet Kreek • 30. mai 2013 kell 9:16

Saksa eurovastased valmis Merkeliga koostööd tegema

Saksamaa uue eurovastaste partei signaliseeris valmisolekut teha liidukantsleri Angela Merkeli paremtsentristliku blokiga koostööd septembri valimiste järel, kui ta võtab karmima joone hädas euroala maade abistamise suhtes, kirjutab Reuters.

Majandusprofessori ja Saksamaa alternatiivi (AfD) asutajaliige Bernd Lucke viitas, et neil on tahe töötada koos olemasoleva poliitilise süsteemiga, kui partei pääseb parlamenti. Aprilli keskpaigas vastu võetud parteiprogrammis nõuab erakond  euroala korrapärast laiali lammutamist ning tagasipöördumist rahvusvaluutade juurde.

Lucke viitas, et nad võivad peatuda ka seal maal, kus ollakse lähedal valuutabloki lammutamisele, kui saadakse olemasolevatelt osapooltelt järeleandmisi.

„Ma kujutan ette koostööd paremtsentristliku valitsusega, kui koalitsioon on valmis oluliselt karmistama ESMist abi andmise tingimusi,“ ütles ta. „Teiste sõnadega, päästepaketi väljamakseid tehtaks vaid siis, kui päästetud riigid on tingimused täitnud. Praegu ei täida Kreeka ja Portugal abipaketi tingimusi, ja sellest olenemata saavad nad abi, kuna meile räägitakse, et nad on piisavalt selle nimel pingutanud.“

Saksa valijate seas on pääsepaketid ebapopulaarsed, kuna Saksamaa on suurim rahastaja, kuid avaliku arvamuse küsitluse kohaselt toetab kaks sakslast kolmest ühisraha.

Lucke kritiseerib troikat ehk Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanka ja IMFi reformide ja eelarvekärbetest kinnipidamise mittetäitmise tolereerimist vastupidiselt päästepaketi tingimustele – olles politiseeritud kogum, mis ei ole võimeline langetama objektiivseid otsuseid.

Kriitikud nimetavad AfD mahakäinud akadeemikute, ajakirjanike ja ärimeeste grupiks ehk vihaste vanameeste parteiks. Lucke kaga räägib, et nemad esindavad normaalseid maksumaksjaid ja valijaid, kes leiavad, et olemasolevad erakonnad ei ole suutnud nende huvisid kaitsta, seda eriti kolmeaastase eurokriisi ajal.

Lucke rääkis, et nad väldivad äärmusi nii paremal kui vasakul poolel.

Prantsusmaal kasvas paremäärmusliku rahvarinde Mariene Le Peni ja vasakradikaalse Jean-Luc Melanchoni toetus. Itaalias šokeeris traditsioonilisi parteisid koomiku Beppe Grillo 5tähe liikumise tugev esinemine valimistel. Suurbritannia iseseisvuspartei (UKIP) soovib Suurbritannia lahkumist Euroopa Liidust.

Lucke rääkis, et UKIPi liikmed on temale lähenenud, kuid tema vastus oli eitav, kuna AfD on euro, mitte Euroopa Liidu vastu.

„Nende parteidega meil ei ole koostööplaane. Me keskendume Saksamaale. Me ei pruugi paljude nende parteidega ilmtingimata nõustuda, mistõttu hoiame distantsi,“ ütles ta.

 

 

 

Hetkel kuum