20. oktoober 2013 kell 21:00

Hiina majanduskasv kiirenes III kvartalis

Hiina majandus kasvas kolmandas kvartalis aastaga 7,8% ehk aasta kiireimas tempos ning kasv vastas analüütikute ootustele. Kuid igasugune optimism võib kiirelt kaduda, kui maailma nõudlus jääb kõikuvaks, millele viitas septembris üllatuslik ekspordi vähenemine, vahendas Reuters.

“Kolmanda kvartali SKP vastas turu ootustele, kuid valitseb ebakindlus, kas praegune majanduse paranemine on jätkusuutlik,” ütles Mizuho Securitiese Hiina peaanalüütik Shen Jianguang. “Arvame, et majanduse taastumist vedas kolmandas kvartalis kinnisvaraturu tugev hoog.”

Septembris kasvas tehaste toodang aastaga 10,2%. Jaemüük kasvas aastaga 13,3%, jäädes napilt alla analüütikute 13,5% kasvuootusele. Kinnisvarainvesteeringud kasvasid esimese üheksa kuuga aastases arvestuses 19,7%. Läinud nädalal selgus, et Hiina majandus on haavatav – septembri ekspordinumber näitas aastases arvestuses 0,3% langust, kuid analüütikud ootasid 6% ekspordi kasvu. Üllatusliku ekspordi vähenemise tõi Kagu-Aasia maade nõrk nõudlus.

Kasvueesmärk on täidetav. Hiina peaminister on öelnud välja, et selle aasta majanduskasvu eesmärk on 7,5%.

“Ei ole küsimustki, kas Hiina saavutab selle aasta 7,5% kasvueesmärgi,” ütles JPMorgan Chase’i Hiina peaanalüütik Zhu Haibin Bloombergile. “Kuid isegi sellisel juhul ei kesta taastumise hoog kaua.” Ta viitas suhteliselt nõrkadele arenevatele turgudele, jüaani tugevnemisele ja tööstuse kapitalikulutuste kahanemisele.

Hiina on olnud maailmamajanduse särav täht ajal, kui USA Föderaalreserv hirmutas võimaliku rahapoliitiliste stiimulite vähendamisega ja valitsus pääses üle noatera võimalikust maksejõuetusest.

Bloombergi küsitletud 48 analüütiku majanduskasvu ootused varieerusid 7,4 protsendist kuni 8,2 protsendini. Teises kvartalis kasvas USA majandus 7,5%.

Tuleval kuul arutab Hiina kommunistlik partei poliitikat, mis võib ajutiselt lüüa majanduskasvu, kuid paneks riigi majanduse pikaajaliselt tugevamale alusele.

Hetkel kuum