Indrek Kald • 14. november 2013 kell 8:27

Eesti Pank: palga ennakkasv ei saa pikalt kesta

Eesti Panga teatel ei saa tööjõukulude ennakkasv pikalt kesta.

Statistikaameti hinnangul aeglustus kolmandas kvartalis hõive aastakasv 1,1%ni. "Kuna sel aastal ei ole hinnangus arvestatud rände ja rahvastiku vanusestruktuuri muutusest tingitud tööealise elanikkonna vähenemisega, siis hõive aastavõrdluses tõenäoliselt kahanes. Kui võtta arvesse hooajalised tegurid, kahanes hõive ka eelmise kvartaliga võrreldes," kommenteeris Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar.

Mitu kvartalit väldanud kesise majanduskasvu ja kiire palgakasvu taustal on hõive kahanemine tema sõnul ootuspärane. "Tööjõukulude ennakkasv ei saa pikalt kesta ja sellega kaasneb tihti töötajate arvu või palga kohandumine," lisas Soosaar.

Eelolevate kvartalite hõive areng sõltub keskpanga ökonomisti kinnitusel seega palkade ja tööaja paindlikkusest. "Hõive laiaulatuslik vähenemine pole siiski tõenäoline. Eksportturgude elavnemine aitab järk-järgult kiirendada ka Eesti majanduskasvu ja võimaldab tööjõudu taas tõhusamalt rakendada," märkis Soosaar.

Hetkel kuum