Sirje Rank • 19. november 2013 kell 13:17

Vaidlused ELi eelarve ümber lõpuks läbi

Euroopa Parlament andis täna lõpliku kinnituse Euroopa Liidu järgmise seitsme aasta eelarvele, mis teeb võimalikuks Rail Balticu ja suurendab lõppeva perioodiga võrreldes märkimisväärselt põllumajandustoetusi Eesti talunikele.

"Kui me oleks veel viivitanud kuni detsembrini, oleks see juba parlamendi enda mainet kahjustanud," ütles Eesti parlamendisaadik Tunne Kelam Äripäevale Strasbourg’is, märkides, et parlamendi peamised nõudmised on arvesse võetud.

Kelam ei näe põhjust protsessida ka Eesti põllumajandustoetuste üle, kuigi need ei suurene veel vanade liikmesriikidega võrdsele tasemele. "Siht ei ole ju Euroopa Liidu toetustest järjest enam sõltuvaks muutuda," ütles Kelam.

Eelarve poolt hääletas 537 parlamendisaadikut, vastu oli 126 ja erapooletuks jäi 19 saadikut. Eelarve maht on kokku ligi triljon eurot.

ELi valitsusjuhid jõudsid ELi järgmise seitsme aasta eelarves (perioodiks 2014-2020) kokkuleppele juba tänavu veebruaris, kuid see vajas ka Euroopa Parlamendi kinnitust.

Eesti saab järgmisel seitsmel aastal EList 4,5 miljardit eurot enam, kui sinna sisse maksab.

Hetkel kuum