Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hindade langemist pole lähiajal põhjust peljata

  Kuigi Eesti inimesed on harjunud muretsema hindade tõusu ehk inflatsiooni pärast, on euroalal tekkimas deflatsiooni ehk hinnataseme alanemise hirm. Tarbijahinnad kerkisid euroalal eelmise aastaga võrreldes oktoobris vaid 0,7% ning kolmes euroala riigis – Kreekas, Küprosel ja Iirimaal – hinnatase hoopis langes.

  Deflatsiooni ei tarvitse karta, kui see tuleneb tootlikkuse kasvust. Kui ettevõtetel on võimalik tänu tehnoloogia arengule odavamalt toota, saavad nad oma kasumlikkust samal tasemel hoida või isegi kasvatada ka siis, kui müüvad tooteid madalama hinnaga. Enne teist maailmasõda oli see tavaline. Tänapäevalgi on mitmeid valdkondi (näiteks arvutite tootmine ja mobiilsideteenuste pakkumine), kus tugev tootlikkuse kasv lubab ettevõtetel oma toodete hindu alandada.
  Oht. Praeguse inflatsiooni aeglustumise juured peituvad paraku suuresti majanduste nõrkuses, eeskätt väheses nõudluses. Deflatsioon võib nende majanduste probleeme mitmeti süvendada.
  Kui hindade langusega kaasneb ka nominaalsete sissetulekute vähenemine, muutub võlgade tagasimaksmine raskemaks. See vähendab eraisikute, ettevõtete ja valitsuste tarbimis- ja investeerimisvõimalusi. Püsiv deflatsioon võib süvendada ootust, et hinnalangus jätkub tulevikus.
  Tarbijate ja ettevõtjate jaoks on seega otstarbekas suuremaid kulutusi edasi lükata, ent see vähendab juba niigi vähest nõudlust. Deflatsiooni tõttu on keerulisem majandust rahapoliitika abil elavdada: väga madalate intresside alandamise mõju on hinnalanguse tõttu piiratud.
  Euroala inflatsiooni pidurdab enim energiahindade alanemine. See on kütuseid importiva euroala majandusele kasulik ning tänu madalamatele energiahindadele on tarbijatel rohkem raha muuks. Teisalt kajastab euroala aeglane inflatsioon vähest nõudlust, mis väljendub teenuste hinnatõusu pidurdumises.
  Kasv kiireneb. Majanduslikke probleeme süvendava deflatsiooni oht ei ole siiski eriti suur. Suhteliselt väike mõju on olnud sisemaisest nõudlusest olenevate teenuste ja kaubagruppide hinnatõusu pidurdumisel. See annab kindlust, et praegune madal majandusaktiivsus ei vii automaatselt üldise deflatsioonini. Nõrgast majandusolukorrast tingitud pikemaajalist hinnalangust aitab lähitulevikus vältida ka asjaolu, et hoolimata euroala majanduse ebakindlusest on inflatsiooniootused kogu euroala kriisi kestel paigal püsinud. Enamiku prognooside kohaselt oodatakse ka euroala majanduskasvu kiirenemist.
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Riik võtab reformideks 400 miljonit laenu
Euroopa Investeerimispank (EIB) ja rahandusministeerium sõlmisid 400 miljoni euro suuruse laenulepingu, et rahastada investeeringuid Eesti rohe- ja digireformidesse.
Euroopa Investeerimispank (EIB) ja rahandusministeerium sõlmisid 400 miljoni euro suuruse laenulepingu, et rahastada investeeringuid Eesti rohe- ja digireformidesse.