Sirje Rank • 17. detsember 2013 kell 15:11

Venemaa laenab Ukrainale

Venemaa nõustus Ukrainale laenama 15 miljardit dollarit ja alandama gaasi hinda, mis aitab Ukraina majandusel kollapsit vältida, kirjutas Wall Street Journal.

Samal ajal jätkusid Kiievi tänavail protestid tihedama koostöö tagasilükkamise pärast Euroopa Liiduga.

Venemaa presidendi Vladimir Putini sõnul on Venemaa valmis investeerima 15 miljardit dollarit oma riiklikust investeerimisfondist Ukraina valitsuse võlakirjadesse, et leevendada survet Ukraina riigi rahandusele praeguses raskes majanduslikus olukorras.

Ukraina president Viktor Janukovitš ütles omakorda, et riigil ei olnud teist valikut. "Ukraina kaubandussuhted Venemaaga ei võimaldanud meil teistmoodi käituda," ütles Janukovitš. "Meil ei ole alternatiivi."

Gazprom nõustus Ukrainale müüdava gaasi hinda langetama praeguselt 400 dollarilt 268,50 dollarile 1000 kuupmeetri eest, mis samuti leevendab survet Ukraina majandusele.

Putini sõnul ei arutatud täna Ukraina võimalikku liitumist Venemaa juhitud tolliliiduga.

Enne novembri lõpus Vilniuses toimunud ELi idapartnerluse tippkohtumist hakkas Venemaa takistama importi Ukrainast, mis näis valmistuvat alla kirjutama assotsiatsiooni- ja vabakaubanduslepingut Euroopa Liiduga. Leping jäi Vilniuses allkirjastamata. Täna allkirjastas Ukraina Venemaaga kokkuleppe kaubandussuhete normaliseerimiseks.

Lääneriigid on ärgitanud Ukrainat sõlmima abilaenulepingut IMFiga ning vabakaubandusleüpingut Euroopa Liiduga, kuid Janukovitši sõnul oleksid selliste lepingute tingimused Ukraina elanikele liiga rängad. Selle asemel eelistas Janukovitš Venemaalt laenu võtta.

Hetkel kuum