Sirje Rank • 9. jaanuar 2014 kell 10:23

Sisseränne tekitab vimma ka Saksamaal

Suurbritannia pole Euroopa ainus riik, mis muretseb, et arvukad sisserändajad vaesematest ELi riikidest kohalikku sotsiaalkindlustussüsteemi kuritarvitavad.

Sarnased teemad käristavad Saksamaa kantsleri Angela Merkeli valitsuskoalitsiooni, kus Merkeli konservatiivide sõsarpartei Baieris (CSU) järjest häälekamalt hoiatab, et riiki tulvavad idaeurooplased riskivad Saksamaa sotsiaalkindlustussüsteemi üle ujutada.

Kolmapäeval otsustas Angela Merkeli valitsus moodustada erikomisjoni, mis kontrollib üle seadusesätted, mis peaksid takistama sotsiaalkindlustussüsteemi kuritarvitamisi sisserändajate poolt.

Teisipäeval nõudis CSU veel karmimaid kaitsemeetmeid koos õigusega süsteemi kuritarvituselt tabatud inimesed riigist välja saata ilma loata tagasi tulla.

"Välja kõik, kes petavad," seisab CSU sel teemal vastu võetud dokumendis. "Toetame inimeste vaba liikumist ELi sees. Aga oleme vastu sisserändele meie sotsiaalkindlustussüsteemidesse," tsiteeris paberit ajaleht Wall Street Journal.

Sarnaselt Suurbritannias karmistunud seadustega nõuab ka CSU, et Saksamaalgi ei tekiks õigust töötu abirahadele enne, kui sisserännanu on vähemalt kolm kuud riigis elanud. Suurbritannia karmistunud seaduste järgi võib sisserännanuid oodata ka riigist väljasaatmine, kui nad tabatakse kerjamiselt või leitakse tänaval ööbimas.

Merkeli valitsuskoalitsiooni kuuluv Sotsiaaldemokraatlik partei SPD on tööjõu liikumisvabaduse osas kõige sallivam, toonitades, et see on ELi üks põhivabadusi ja ajaloolisi saavutusi.

Saksa tööministeeriumi hinnangul on Saksamaa tööturg piisavalt tugev, et mujalt tulijad ära mahutada. Samas ei eitata probleeme - kohati on idaeurooplased tööl nii madala palga eest, et vajavad toimetulekuks sotsiaalabi.

Hetkel kuum