Eliisa Matsalu • 12. veebruar 2014 kell 8:59

Siim Kallase tulek on mugavus

Ansipi-Kallase kohavahetus on mugavusalgatus, arvab sotsioloog Andrus Saar.

"Selle mugavuse hea külg on, et Kallasel on väga hea informeeritus Euroopa Liidust ja ta teab, kuidas seal asjad käivad," märkis Saar. "Samuti teab ta, kuidas oma seisukohti kaitsta. Eestisse tulles ja potentsiaalselt peaminister olles, lähevad tal aga oma väitlusoskused kaotsi – Eesti poliitilises kultuuris sõidetakse opositsioonist lihtsalt üle."

Saare sõnul on Eesti riigis väga palju asju lahendamata. "Arvan, et kui oleme siiamaani saanud üsna edukalt hakkama nooremate peaministrite ja juhtidega, ei ole praegu veel aeg, kus meie peaminister peaks olema pensionieelik," märkis ta. "Võib-olla see aeg veel tuleb, aga praegu puuduvad meie valitsemises uuenduslikud ideed ja need on reeglina siiski nooremate inimeste peades."

Kallase tulekuga tõuseb Saare hinnangul kindlasti Reformierakonna maine, mis on viimasel ajal langust näidanud. "Reitingud tõusevad juba ainuüksi sellepärast, et ületatakse valijate väsimus ühest persoonist ja tekivad uued ootused."

Kallas on maininud, et ta tuleks välja pikaajaliste plaanidega, mis on Saare sõnul Eestile kindlasti väga kasulikud. "Vaatame asju, näiteks mõne meetme mõju, väga lühiajaliselt ja pikemaid plaane üldse ei sea," ütles Saar. Näiteks puuduvad tema sõnul sotsiaalsed kokkulepped erinevate poliitiliste organisatsioonide vahel, mis suunas liigutakse ja millised on eesmärgid. "Võib-olla aitab Kallas seda visiooni paremini sõnastada ja tekibki liikumine mingisuguses suunas," märkis Saar.

Hetkel kuum