Sirje Rank • 25. veebruar 2014 kell 8:28

Merkeli partei toetab Junckerit komisjoni presidendiks

Saksamaa kantsleri Angela Merkeli kristlikud demokraadid (CDU) koos sõsarparteiga CSU teatasid esmaspäeval, et toetavad Luksemburgi endise peaministri Jean-Claude Junckeri kandidatuuri Euroopa Rahvapartei (EPP) esinumbriks ja nii ühtlasi Euroopa Komisjoni presidendi kandidaadiks.

Saksa konservatiivide toetusega saab Junckerist selge favoriit Läti endise peaministri Valdis Dombrovskise ees, kes samuti pürib EPP esinumbriks, kirjutas Wall Street Journal.

Esinumbri ja Euroopa Komisjoni presidendi kandidaadi valib EPP märtsi alguses Dublinis toimuval kongressil.

"Kandidaatide seas on Juncker meie arvates kõige võimekam," ütles CSU esindaja Euroopa Parlamendis Markus Ferber, viidates Junckeri pikaaegsele kogemusele ELi liidritega suhtlemisel nii peaministri kui eurogrupi endise juhina ning võimele ELi uute ja vanade liikmesriikide vahel sildu ehitada.

Seekordsetel Euroopa Parlamendi valimistel, mis toimuvad Eestis 25. mail, valivad fraktsioonid esimest korda ka esinumbri, kes parlamendi arvates peaks olema ühtlasi Euroopa Komisjoni presidendi kandidaat. ELi liidrid, sealhulgas Angela Merkel, on aga öelnud, et otsest seost parlamendivalimiste tulemuste ja ELi täidesaatva organi juhi valikul ei ole.

Euroopa sotsialistid on oma esinumbriks valinud Euroopa Parlamendi praeguse presidendi Martin Schulzi.

Hiljutine küsitlus ELi 28 liikmesriigis andis maikuus toimuvate valimiste eel sotsidele EPP ees napi ülekaalu.

Hetkel kuum