Krediidipank sai kohtus õiguse

Alyona Stadnik 28. aprill 2014, 13:56

Riigikohus rahuldas Krediidipanga kassatsioonikaebuse vaidluses Moskva pangaga Krediidipanga nõukogu valimise kohta. Kohtuotsus tähendab, et Krediidipanga nõukogu on valitud seaduslikult, teatas pank.

Riigikohtus oli arutusel nõukogu liikmete valimist puudutav vaidlus. Moskva Panka esindab praegu Krediidipanga nõukogus üks liige, aga nad sooviksid täielikku kontrolli nõukogu üle ehk kõiki viit kohta.

Krediidipank ja Moskva Pank vaidlesid selle üle, kas 2012. aasta märtsi Krediidipanga aktsionäride üldkoosolekul oli Moskva Pangal õigus esitada oma kandidaadid nõukokku otse koosolekul või oleksid nad pidanud oma kandidaadid esitama kolm päeva enne koosolekut, nagu seda nõuab Äriseadustik.

Vaidluse käigus asus Harju maakohus seisukohale, et õigus on Krediidipangal ning et nõukogu kandidaadid tuleb esitada varem, s.t. enne koosoleku toimumist. Ringkonnakohus asus vastupidisele seisukohale.

Riigikohus otsustas, et hageja oleks pidanud esitama oma nõukogu liikmete kandidaadid Äriseadustikus ettenähtud ajaks ja nende hilisemal esitamisel ei pidanud kostja neid kandidaate hääletusele panema. Riigikohtu otsus ütleb, et eelnevast tulenevalt on õige maakohtu järeldus, et kostja ei rikkunud hääletamise korraldamise nõudeid ja sel põhjusel ei ole vaidlustatud üldkoosoleku otsust alust kehtetuks tunnistada. /…/

Seega tuleb ringkonnakohtu otsus tühistada asjaoludele väära õigusliku hinnangu andmise tõttu ja jätta jõusse maakohtu otsus, arvestades riigikohtu otsuse põhjendusi.

Hea teada:

2012. aasta kevadel, kui eelmise nõukogu volitused lõppesid, soovis Moskva Pank nõukogusse nimetada viis liiget. Toona oli Moskva Panga osalus Krediidipangas 43,7%. Kuna Moskva Pank esitas oma kandidaadid alles üldkoosolekul, siis tekkis vaidlus, sest väikeaktsionäride hinnangul ei vasta selline kandidaatide ülesseadmine Äriseadustikule ja Krediidipanga põhikirjale. Nimelt peab 15 päeva enne üldkoosoleku toimumist esitama kandidaatide ankeedid finantsinspektsioonile ja 3 päeva enne tuleb otsuse eelnõu kandidaatide nimedega esitada panga juhatusele, kes on üldkoosoleku kokku kutsunud.
Esimese astme kohus andis õiguse Krediidipanga väikeaktsionäridele, ringkonnakohus muutis otsuse ära ja riigikohus võttis asja menetlusse.
Moskva Panga esindajad on öelnud, et Moskva Pank on Krediidipanga suuromanik ning kaitseb oma õigusi aktsionärina rangelt kooskõlas seadusega

Krediidipanga nõukokku kuuluvad Andrus Kluge, Timur Dyakov, Boris Beliaiev, Ain Soidla ja Artur Klaos.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. April 2014, 08:53
Otsi:

Ava täpsem otsing