Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Krediidipanga ja Inbanki ühisfirmas korraldatakse erikontroll

    Inbanki nõukogu esimees Priit Põldoja.Foto: Andres Haabu, Äripäev

    Krediidipanga aktsionärid otsustasid Moskva Panga häältega täna korraldada erikontrolli Krediidipanga ja äsja turule tulnud Inbankiga loodud ühisettevõttes.

    Täna toimus Krediidipanga aktsionäride korraline üldkoosolek, millel osales üle 99% kõigist aktsiatega määratud häältest. Üldkoosolekul otsustati suuromaniku Moskva Panga ettepanekul ja häältega läbi viia erikontroll Krediidipanga ja ASi Cofi (nüüdne Inbank AS) koostööga ühisettevõttes ASis Krediidipanga Finants, et kontrollida ühisettevõtte tegutsemispõhimõtete vastavust Krediidipanga aktsionäride huvidega.
    Inbanki lõid alles paar nädalat tagasi endised hansapankurid Priit Põldoja ja Jan Andresoo. Äripäev kirjutas toona kaaneloos, et Inbank sündis nende varasemast järelmaksuärist nimega Cofi ning seab põhitähelepanu samuti eraisikute järelamaksuteenusele ja hoiuste pakkumisele. Panga kaasinvestorid on pärit Monacost.
    2014. jaanuaris pangagrupi ettevõtja Krediidipanga Finantsi poolt turule toodud Sihtlaen on tagatiseta tarbijakrediiditoode, mis on tänu oma soodsatele tingimustele ja mugavale taotlemisprotsessile osutunud väga menukaks. Sihtlaenu oli eelmise aasta lõpuks väljastatud juba ligi seitsme miljoni euro suuruses summas.
    Põldoja jäi oma kommentaaris Äripäevale napisõnaliseks öeldes, et tegu on Krediidipanga siseasjaga.

    Krediidipanga omanikel on pooleli mitu kohtuvaidlust, millest kaks olulisemat on väikeomanike vaidlus finantsinspektsiooniga ning suuromaniku vaidlus väikeomanikega nõukogu koosseisu üle.

    1. Vaidlus finantsinspektsiooniga. Krediidipanga väikeaktsionäride põhivaidlus finantsinspektsiooniga käib selle üle, et oma osaluse suurendamiseks ei esitanud 2012. aastal Moskva Pank ja VTB õigeaegselt vajalikke dokumente, kuid said siiski finantsinspektsioonilt loa suurendada osalust  poolteist aastat pärast tehingute toimumist. Väikeaktsionäride hinnangul ei ole see seadusega kooskõlas.

    2. Omanikevaheline vaidlus nõukogu koosseisu pärast. Teine vaidlus puudutab nõukogu koosseisu. Riigikohtus on arutusel nõukogu liikmete valimist puudutav vaidlus. Moskva Panga poolt on praegu Krediidipanga nõukogus üks liige, aga nad sooviksid täielikku kontrolli nõukogu üle ehk kõiki viite kohta.

    2012. aasta kevadel, kui eelmise nõukogu volitused lõppesid, soovis Moskva Pank nõukogusse nimetada viis liiget. Toona oli Moskva Panga osalus Krediidipangas 43,7%. Kuna Moskva Pank esitas oma kandidaadid alles üldkoosolekul, siis tekkis vaidlus, sest väikeaktsionäride hinnangul ei vasta selline kandidaatide ülesseadmine äriseadustikule ja Krediidipanga põhikirjale. Nimelt peab 15 päeva enne üldkoosoleku toimumist esitama kanditaatide ankeedid finantsinspektsioonile ja 3 päeva enne tuleb otsuse eelnõu kandidaatide nimedega esitada panga juhatusele, kes on üldkoosoleku kokku kutsunud.

    Esimese astme kohus andis õiguse Krediidipanga väikeaktsionäridele, ringkonnakohus muutis otsuse ära ja riigikohus võttis asja menetlusse. Riigikohtu otsust on oodata aprillis.

    Moskva Panga esindajad on öelnud, et Moskva Pank on Krediidipanga suuromanik ning kaitseb oma õigusi aktsionärina rangelt kooskõlas seadusega.

     

    Pikk omanike tüli
    Krediidipangas käärib juba aastaid omanikevaheline tüli Moskva Panga ja väikeaktsionärist nõukogu esimehe Andrus Kluge vahel. Kluge väljavahetamist on lisaks Moskva Pangale soovinud ka Finantsinspektsioon, kuid seni edutult.
    Moskva Pank kuulub Venemaa ühele suurimale pangale VTB-le, millele kehtivad USA sanktsioonid.
    Krediidipank pakub kõiki enamlevinud pangateenuseid 11 Eesti linnas ja Riias.
    Muuhulgas kinnitasid Krediidipanga aktsionärid eelmise majandusaasta aruande ja kasumi jaotamise ühehäälselt ning valisid 2015. aastaks audiitoriks PricewaterhouseCoopersi, kes auditeeris Krediidipanga gruppi ka 2014. aastal.
    Tasub teada
    2003 Moskva Pank (BM) omandas esmakordselt osaluse Krediidipangas (ligi 19%). Tegelikuks ostjaks oli Latvian Business Bank (LBB), millest 99% kuulus Moskva Pangale.
    2010 mai Moskva Pank oli omandanud ligi 89% Krediidipanga aktsiatest. Krediidipanga aktsionäride korralisel üldkoosolekul otsustas Moskva Pank laiendada Krediidipanga aktsiakapitali 264 mln kroonilt 720 mln kroonini. Eesmärk oli vähendada Moskva Panga osalust 45%-ni ja leida kõrval teine investor, kuna Moskva Pank plaanis Balti turgudelt samm-sammult väljuda. Paraku teist investorit ei leitud ja aktsiakapitali laienes vaid osaliselt - Krediidipanga aktsiakapital suurenes 391 mln kroonini. Säilis Moskva Panga soov väljuda omanikeringist.
    2010 kuni 2011 märts Kõigepealt püüdis Krediidipangas olulist osalust omandada Kaimanisaartel registreeritud investeerimisfond Liongate Baltic Fund, mille ainsaks investeeringuks pidi olema investeering Krediidipanka. Tõenäoliselt siis juba paistis, et Juri Lužkovi tagandamisest tulenevalt on Andrei Borodini koht ja omand ohtu sattumas. Sellel äsja asutatud fondil Liongate Baltic Fund oli üksainus omanik - Liechtensteini elukindlustusandja. Ajakirjanikud on arvanud/kirjutanud, et Londonis resideerinud ärimees Vladimir Antonov oli samuti üks võimalikest Krediidipanga ostjatest. Kuna olulise osaluse omandamiseks Finantsinspektsioonist luba ei küsitud ega saadud, jäi tehing Antonoviga katki.
    Moskva Pank müüs Krediidipanga aktsiaid mitmes tehingus, mille tulemusel jäi nende osaluseks veidi üle 16%. Müüja oli Moskva Panga nimel Andrei Borodin. Nimetatud tehingutes omandasid Krediidipanga aktsiaid Küprose ettevõtted: Theopisti Holdings Ltd (9,5%), Vroches Holdings Ltd (9,6%) ja Gestapitos Holding Investment Ltd (9,3%), Lazuron Investments Ltd (8,2%) ja Olix Holdings Ltd (7,7%). Lisaks Küprose firmadele ostsid aktsiaid ka Krediidipanga juhatuse esimehe Andrus Kluge ettevõte Firmex Investeeringud OÜ ja Vene ettevõtja Alexander Evnevich. Hiljem müüs Firmex osa aktsiad Genovia Invest OÜ-le, mis kuulus teistele Krediidipanga juhatuse liikmetele. Kuivõrd müüja oli Borodin ja müük toimus vahetult enne Andrei Borodini lahkumist Moskva Panga presidendi kohalt, võib oletada, et Küprose äriühingute taga oli Borodin. Moskva Pank peale Borodini lahkumist väitis, et müük oli ebaseaduslik. Tänaseks on Küprose ettevõtted Krediidipanga omanikeringist lahkunud.
    2011 aprill Pärast kuid kestnud katseid võttis teine Venemaa pank VTB Moskva Panga üle ja selle tehingu tagajärjel muutusid Krediidipanga suhted Moskva Pangaga oluliselt halvemaks.
    2011 mai Moskva Pank alustas läbi meedia Krediidipangale ja selle teistele aktsionäridele surve avaldamist, eesmärgiga tühistada osa aktsiate müügitehingutest ja viia Moskva Panga osalus tagasi 43% tasemele. Harju maakohus arestib Moskva Panga nõudel nelja aktsionäri aktsiad (Olix, Lazuron, Firmex, Genovia), kokku 10,78 mln aktsiat ehk 27,6 Krediidipanga aktsiatest. Finantsinspektsioon peatab osade aktsionäride hääleõiguse (Theopisti, Vroches, Gestapidos, Olix, Lazuron).
    Moskva Panga uue juhtkonna tegelik eesmärk on ligipääs Krediidipanga kliendiandmetele, mis on ebaseaduslik tegevus. Moskva Pank üritas Krediidipanga juurde luua ebaseaduslike volitustega kontrollkomiteed, mille eesmärk oli teostada järelvalvet klientide tehingute üle. Komitee oma eesmärki ei täitnud, kliendiandmed ei lekkinud.
    Muuhulgas Moskva Panga tollase tegevusega seotult (sooviga pääseda ligi Krediidipanga kliendiandmetele) mõisteti 2012. aasta alguses Kapo kaastöötaja Indrek Põder kriminaalkorras süüdi, samuti said kriminaalkaristused mõned temaga koostööd teinud isikud nagu Oleg Smoli jt.
    2011 nov Aktsionäride vahelise vaidluse lõpetamiseks sõlmiti lepingud, mille tulemusel pidi Moskva Pank väljuma Krediidipanga aktsionäride ringist. Moskva Pank ostis neljalt aktsionärilt (Olix, Lazuron, Firmex, Genovia) tagasi 27,6% Krediidipanga aktsiatest ja sõlmis müügilepingu nii nende kui seni Moskva Panga omanduses olnud 16,2% aktsiatest müügiks RLS Finance SA-ile (kokku 43,7%).
    2012 kevad RLS Finance SA ja Moskva Panga vahel sõlmitud Krediidipanga aktsiate ostu-müügilepingu lõpuniviimise tähtaeg (closing) on aegunud. Lepingu tähtaja jooksul ei õnnestunud Eesti Finantsinspektsioonil lõpetada menetlust RLS-ile olulise osaluse loa andmiseks. Moskva Pank ei nõustunud lepingut RLS-iga pikendama.
    2012 märts Krediidipanga omanikeringist on lahkunud kõik Küprose ettevõtted. Uued aktsiate omanikud on kõik nime ja näoga ettevõtjad - seega lõppes periood, mil Krediidipank oli rünnatav aktsionäride läbipaistmatuse tõttu.
    Aktsionäride korralisel üldkoosolekul valiti Krediidipangale uus nõukogu: Andrus Kluge, Ain Soidla, Alexander Evnevich, Timur Dyakov ja Boris Belyaev – kõik väikeaktsionäride esindajad.
    Moskva Panga esindajaid ei valitud panga nõukogusse, kuna nende kandidaadid esitati alles üldkoosoleku käigus, mis ei vasta seaduses ettenähtud nõuetele. Moskva Pank ei olnud koosolekul valitud nõukogu koosseisuga nõus ja kaebas otsuse kohtusse, ühtlasi asus suurendama oma aktsiaosalust. Kahelt Vene kodanikult, A. Evnevichilt ja N. Cherepanovalt, võeti aktsiad üle. Kokku sai Moskva Pank tänu neile kätte üle 16% aktsiatest ja panga aktsiaosalus suurenes ligi 60%-ni.
    2012 sügis Osad väikeaktsionärid ja nõukogu liikmed, sh Krediidipanga nõukogu esimees Andrus Kluge, pöördusid kohtu poole, hindamaks Finantsinspektsiooni poolt Moskva Pangale antud olulise osaluse omandamise loa seaduspärasust.
    Finantsinspektsioon (FI) vastutab Eesti finantsstabiilsuse ning finantssektori efektiivse toimimise eest. Finantsinspektsiooni seaduse alusel lähtub FI oma töös finantsinspektsiooni seadusest, eriseadustest (nt krediidiasutuse seadusest) ning rahvusvahelisest parimast praktikast.
    Väikeaktsionäride etteheide Finantsinspektsioonile seisneb selles, et FI on võimaldanud Moskva Pangal omandada Krediidipanga üle kontrolli, kuigi nende suhtes esineb tõendatud kahtluseid.
    2013 kevad 9. aprillil toimunud Krediidipanga aktsionäride korralisel koosolekul püüdsid Moskva Panga esindajad välja vahetada aasta varem valitud panga nõukogu. Moskva Pank ei saanud hääletamisel kasutada enamat kui 10% miinus üks hääl, sest nende olulise osaluse luba oli üldkoosolekul osalemiseks õigustatud aktsionäride nimekirja fikseerimise päeval kohtu poolt peatatud ja Eesti Väärtpaberikeskuses nõuetekohaselt registreerimata. Moskva Pank kutsus kokku aktsionäride erakorralise üldkoosoleku 21. maiks, et Krediidipanga nõukogu välja vahetada. Moskva Panga katse ebaõnnestus, kuna põhikirja kohaselt on tarvis 2/3 aktsionäride häältest ja neid hääli kokku ei saadud.
    Nõukogu liige Alexander Evnevich astus tagasi. Tema asemel kinnitasid aktsionärid uueks nõukogu liikmeks Artur Klaose, kelle peamine töökoht on VTB pangas.
     
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.