• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nõukogu liikmeid ei saa üles seada alles üldkoosolekul

  Ettevõtete aktsionäridel on vaja edaspidi silmas pidada, et nõukogu liikme kandidaadid tuleb sarnaselt muude otsuse eelnõudega üles seada vähemalt kolm päeva enne aktsiaseltsi üldkoosolekut, kirjutavad, Tark Grunte Sutkiene vandeadvokaadid Hannes Vallikivi ja Eva Mägi.

  Äriseadustiku järgi võivad selleks õigust omavad aktsionärid esitada aktsiaseltsi üldkoosoleku iga päevakorrapunkti kohta otsuse eelnõu. Seda õigust ei või kasutada hiljem kui kolm päeva enne üldkoosoleku toimumist.
  Hiljutises kohtuasjas vaidlesid Krediidipank ja Krediidipanga aktsionär Moskva Pank selle üle, kas sama põhimõte kehtib ka nõukogu liikme kandidaatide ülesseadmise kohta või saab neid üles seda ka vahetult üldkoosolekul.
  Riigikohus jõudis otsusele, et kõnealune kolme päeva reegel kohaldub ka isikuvalimise korral. See tähendab, et nõukogu liikme kandidaadid tuleb sarnaselt muude otsustega, mida soovitakse üldkoosolekul hääletusele panna, esitada otsuse eelnõu vormis vähemalt kolm päeva enne üldkoosolekut.
  Samuti vaidlesid pooled selle üle, kas üldkoosolekule esitatud nõukogu liikme kandidaadid võib hääletusele panna ühe otsusena, kui nõukogu liikme kandidaatide arv ei ületa vakantsete nõukogu liikme kohtade arvu. Konkreetsel juhul ei hääletatud kõiki nõukogu liikme kandidaate eraldi läbi, vaid kõik üldkoosolekule esitatud nõukogu liikme kandidaadid pandi hääletusele ühe nimekirjana.
  Selleski osas sai aktiseltsi üldkoosoleku läbiviimise kord taas selgemaks. Riigikohus rõhutas, et seadusest ei tulene kohustust panna iga kandidaat tingimata eraldi hääletusele. Eelkõige ei saa kellegi õigusi rikkuda ega isikuvalimiste põhimõttega vastuolus olla olukord, kus hääletusele ongi pandud sama palju nõukogu liikme kandidaate, nagu on nõukogus vakantseid kohti. Riigikohus asus seisukohale, et sellisel juhul võib tõepoolest nõukogu liikme kandidaadid hääletusele panna ühe otsusena.
  Artikli autorid nõustasid antud kohtuasjas Krediidipanka.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Donald Trumpi meediafirma läheb kaasama 1 miljardit dollarit
Ameerika Ühendriikide endise presidendi Donald Trumpi uus meediaettevõte teatas, et jõudis kokkulepeteni kaasata investoritelt ligikaudu 1 miljard dollarit, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide endise presidendi Donald Trumpi uus meediaettevõte teatas, et jõudis kokkulepeteni kaasata investoritelt ligikaudu 1 miljard dollarit, vahendab Reuters.
Omikron jõudis Lätti
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Tahe Outdoors suurendas kahjumit
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.