Ameerika tudengid ei tee tööd ja elavad võlgu

Mait Kraun 18. juuni 2014, 21:10

Üha vähem Ameerika Ühendriikide tudengeid käib õpingute kõrvalt tööl, paljastab USA tööministeeriumi andmeid analüüsides Wall Street Journal.

2013. aastal töötas kas osalise või täiskoormusega kõigest 43,9% USA üliõpilasi ja nii hullud ei ole lood olnud alates 1985. aastast. Vaid 13 aastat tagasi käis tööl 56% tudengeid. Süüdistada ei saa üksnes majanduslangust, sest ka kriisist väljatuleku käigus on töötavate tudengite osakaal langust jätkanud.

Pühapäeval lubas Starbucks kõigil oma töötajatel, kes teevad nädalas tööd vähemalt 20 tundi, aidata Arizona ülikoolis bakalaureusekraadini pürgida. Nimelt on umbes 70% mainitud firma 135 000 töötajast üliõpilased. Enamik ettevõtteid on aga sarnaseid programme katkestamas.

Nagu sellest oleks veel vähe, ilmneb, et mida vähem üliõpilasi käib tööl, seda rohkem upub kõrvuni võlgadesse. Selle aasta bakalaureustest USAs jäävad õppelaenud kaela üle 70 protsendile. 20 aastat tagasi olid sellise murega kimpus vähem kui pooled. Keskmine võlg ühel 2014. aasta lennu üliõpilasel on 33 000 dollarit, mille eest saaks peaaegu 16 000 tassi Starbucksi kohvi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. June 2014, 21:10
Otsi:

Ava täpsem otsing