Seakatku levik mõjutas sealiha sisse- ja väljavedu

1321-aripaev 18. august 2014, 10:47

2014. aasta imporditi I poolaastal Eestisse sealiha 10 400 tonni, mida on 2500 tonni võrra vähem kui mullu samal ajal, teatas Statistikaamet oma blogis.

Sealiha import vähenes sel aastal peamiselt Poolast (1200 tonni võrra) ja Belgiast (1100 tonni võrra). Rohkem kui pool imporditud sealihast tuli Saksamaalt ja Taanist. Poola päritolu sealiha moodustas 13% kogu sealiha impordist Eestisse ning Läti ja Leedu sealiha kumbki vaid 2%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Statistikaameti vanemstatistiku Mirgit Silla hinnangul on põhjust arvata, et Aafrika seakatku leviku tõttu võib järgmistel kuudel sealiha import Eestisse jätkuvalt väheneda.

Vähenes ka sealiha eksport. 2014. aasta I poolaastal eksporditi Eestist 4000 tonni sealiha, millest üle 70% oli Eesti päritolu, teatas statistikaamet. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga vähenes kogu sealiha eksport ligikaudu 3000 tonni võrra. Eesti päritolu sealiha eksport vähenes 870 tonni võrra.

Sealiha väljavedu vähenes peamiselt Lätti ja Venemaale. Võrreldes mullu sama perioodiga saadeti 2014. aastal I poolaastal Lätti 2100 tonni vähem sealiha. Jaanuari lõpus Aafrika seakatku hirmus sealiha impordikeelu kehtestanud Venemaale II kvartalis sealiha enam Eestist ei eksporditud. I kvartalis oli väljavedu 71 tonni. Mulluse ja tänavuse esimese poolaasta võrdluses vähenes sealiha eksport Venemaale 492 tonni võrra. Peale selle takistab sealiha eksportimist Venemaale idanaabri kehtestatud keeld importida Euroopa Liidu riikidest toiduaineid.

Peamised riigid, kuhu tänavu I poolaastal Eesti päritolu sealiha eksporditi, olid Läti ja Leedu. Lätti veeti üle 60% ning Leetu 14% Eesti päritolu sealihast. Võrreldes eelmise aasta I poolaastaga on eestimaise sealiha eksport Lätti suurenenud 410 tonni võrra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tänavu kuue kuuga on Eesti päritolu sealiha mulluse sama ajaga võrreldes vähem välja veetud peamiselt Venemaale (492 tonni vähem), Itaaliasse (350 tonni vähem), Soome (260 tonni vähem).

2013. aastal toodeti Eestis 49 500 tonni sealiha. Sealiha eksporditi 12 400 tonni, üle poole sellest ehk 6700 tonni oli Eesti päritolu. Eestisse toodi möödunud aastal sisse 25 500 tonni sealiha. Võrreldes teiste lihaartiklitega olid sealiha eksport ja import kõige suuremad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. August 2014, 10:47
Otsi:

Ava täpsem otsing