LNG terminal võiks avada gaasituru

Kätlin Karama 19. august 2014, 18:37

Euroopa Komisjonile esitatud LNG terminali alternatiivsed lahendused võivad terminalid tuua mõlemale poole lahte.

„Konfidentsiaalsusnõuete tõttu ma nendest esitatud stsenaariumitest rääkida ei saa,“ ütles Marti Hääl veeldatud maagaasi ehk LNG imporditerminali lahenduse kohta. Kui komisjon on oma otsuse teinud ja stsenaariumi välja valinud, alles siis saab sellest Hääle sõnul rääkida.

Hääl selgitas, et kuna stsenaariumid on detailsed ja mitmetahulised, on neid keeruline ajakirjanduses lahata. Küll aga lisas ta, et stsenaariumeid on umbes kümmekond ning need käsitlevad võimalikke erinevaid tehnilisi võimekusi, turusituatsioone, erinevate poole huvisid ja muud sellist.

Kuigi teema oli Hääle sõnul keeruline, saavutati üksmeel kõigis stsenaariumites. Kui läbirääkimine suudetakse viia ratsionaalsete argumentide tasemele, siis jõutakse süsteemselt liikudes alati tulemuseni, selgitas Hääl.

„Kuna gaas siiani pärineb kõik meie idanaabrilt, siis tal on n-ö poliitiline maik juures,“ ütles Hääl. Ta lisas, et gaas kui kõige keskkonnasõbralikum fossiilne kütus väärib Eestis ja kogu regioonis kütuseturul oluliselt kõrgemat kohta. „Ma eelistan terminali, mis annab kõige olulisema efekti ehk tekitab reaalselt gaasituru avanemise ja varustuskindluse,“ lausus Hääl.

Hääle arvates on gaasi puhul tegemist mistahes naftaproduktiga võrreldes väga perspektiivse kütusega. Gaasi peaks olema Hääle arvates võimalik objektiivselt suhtuda kui puhtasse ja kõrge energiasisaldusega kütusesse, mis on konkurentsivõimeline ilma maksumaksja erinevate subsiidiumiteta ning kättesaadav sõltumata sellest, kas paistab päike või puhub tuul.

Terminali asukoht sõltub Hääle sõnul vastava stsenaariumi valimisest. Enamik stsenaariume nägi ette terminali ehitamist mõlemale kaldale, kuid mõnes oli terminal planeeritud vaid ühele kaldale, täpsustas Hääl.

Täpsest ajakavast ei oska Hääl veel rääkida, sest esmalt tuleb teada saada Euroopa Komisjoni otsus. „Mõned stsenaariumid on elluviidavad kiiresti, ehitustegevus võib alata juba 2015. aasta esimesel poolaastal,“ ütles Hääl. Seevastu nõuab mõni stsenaarium tema sõnul täiendavaid ettevalmistusi ja uuringuid ning need võtavad mõni aasta kauem aega. „See sõltub stsenaariumivalikust, milline see ajakava on,“ lisas ta.

Hääl loodab, et Euroopa Komisjon jõuab seisukohani sügise alguseks, umbes lähima kuu jooksul.

Veebruaris allkirjastasid Soome energeetikafirma Gasum Oy ja Eesti energeetikaettevõte Alexela Euroopa Komisjoni palvel memorandumi piirkondliku LNG terminali projekti täiendavatest analüüsidest, mille eesmärk oli kaardistada mai lõpuks võimalikke koostöövorme. Juunis alguses esitasid ettevõtted oma plaanid Euroopa Komisjonile, kuid komisjoni seisukohast ei olnud plaanid abikõlblikud. Seetõttu koostasid osapooled komisjoni palvel mitmeid alternatiivseid koostöömudeleid imporditerminali projekti elluviimiseks.

Eile esitleti Brüsselis Euroopa Komisjonile alternatiivseid koostöömudeleid ning ettevõtted jäid ootama komisjoni seisukohta esitatule.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    22. August 2014, 13:21
    Otsi:

    Ava täpsem otsing