Mait Kraun • 22. august 2014 kell 21:34

Börs: Ukraina sündmused takistasid aktsiate tõusu

Ukraina sündmused hoidsid ära turu järjekordsed rekordid – USA aktsiad langesid veidi. Suurema kukkumise tegid aga Euroopa aktsiad, mille käekäik sõltub Ida-Ukraina sündmustest rohkem.

S&P 500 langes 0,2 protsenti ning sulgus 1988,40 punkti peal. Indeks lõpetas nädala siiski 1,7 protsendilise tõusuga, mis aprillist saati suurim nädalane tõus. Dow Jones langes 38,34 punkti ja sulgus 17 001,15 punkti peal.

Nasdaq tõusis 0,1 protsenti ning saavutas järjekordse rekordi – indeks viimati kõrgemal tehnoloogiaaktsiate mulli ajal 2000. aastal.

Ootuspäraselt ei toimunud Jackson Hole’i keskpankurite konverentsil midagi erilist. Yellen kinnitas jätkuvalt, et vaatamata headele majandusnäitajatele on tööturu areng loid. Euroopa keskpanga juht Mario Draghi manitses aga euroala valitsusi, et nood majanduse reformimisega rohkem vaeva näeks. Euroala kummitab soiku jäänud majanduskasv ning maailma suuruselt teist majandust ähvardab kadunud kümnend.

 „Tundub, et Föderaalreservi juht Janet Yellen midagi murrangulist täna ei öelnud,“ ütles investeerimisfirma Northern Trust Corp strateeg Jim McDonald Bloombergile. „Rekordid aktsiaturul on tingitud USA paranevatest majandusnäitajatest. Föderaalreserv teeb ka head tööd turusentimendi ettevalmistamisel kõrgemateks intressimääradeks.“ ütles McDonald.

Euroopa turud reageerisid Ukraina sündmuste ägenemisele langusega, suurima löögi võttis vastu prantslaste CAC 40 aktsiaindeks, mis langes 0,93 protsenti. Nimelt sisenes Venemaa humanitaarabi konvoi loata Ukraina territooriumile, mis tekitas investorites ebakindlust. Ukraina julgeolekuteenistus nimetas Venemaa tegevust invasiooniks.

USA toornafta hind langes 0,42 protsenti ning barrel naftat maksis päeva lõpuks 102,20 dollarit. Kulla hind mõnevõrra taastus, olles viimastel päevadel tugevalt langenud. Tänase päeva lõpuks maksis unts kulda 1280,78 dollarit.

 

Hetkel kuum