• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Spordiennustus või aktsiaturg?

  Spordiennustajal on aktsiainvestoriga mitmeid ühisjooni – mõlemad usuvad, et suudavad tulevikku ennustada ja teevad aeg-ajalt vea, kuulates mõistuse asemel oma südant ning loomulikult ei meeldi kummalegi kaotada.

  Kahe ala erinevused on lähemal vaatlusel siiski drastilised. Sporditulemustele panustamine võib olla kohati küll lõbusam kui ettevõtte majandusaruannete lappamine, ent kahtlemata on see börsidest ka kordades riskantsem, kirjutab CNN.
  Pikas perspektiivis on investoritel võimalik teenida spordiennustajatest kordades rohkem ja aktsiaturg annab eksimused palju lihtsamini andeks.
  S&P Capital IQ investeerimisstrateeg Sam Stovall rääkis USA uudistekanalile, et paljud inimesed võtavad investeerimist nagu õnnemängu, kuid tema selle väitega ei nõustu. „Milline kasiino Atlantic Citys, Las Vegases või Macaus maksab panustajale 73% ajast?“ päris ta. See on tema arvustuste kohaselt protsent, mil USA juhtiv aktsiaindeks S&P 500 ehk aktsiaturgude n-ö kullastandart on alates 1926. aastast oma väärtust kasvatanud.
  Ameeriklased panustavad igal aastal sporditulemuste ennustamisse hinnanguliselt 380 miljardit dollarit. On lihtne mõista, miks fännidel võib tekkida kiusatus panustada oma lemmikmeeskonna või -mängija saavutustele. Eriti kui vastukaaluks tuleb valida võitjat aktsiaturul.
  Ühe kasiinotööstuse suurima konsultatsioonifirma Fine Point Groupi tegevdirektor nentis, et kihlveod põhinevad mõningatel faktidel ja intuitsioonil ja kummalgi juhul pole õige otsus garanteeritud.
  Samuti iseloomustab spordiennustusi „kõik või mitte midagi“ põhimõte. Panustades 500 eurot tippmeeskonna või lemmikmängija saavutusele, jääb õnnemängur kaotuse korral kõigest ilma. Pannes aga sama summa näiteks Apple’i aktsiasse on vähemalt lühiajaliselt kogu vara kaotamine äärmiselt vähetõenäoline.
  Aktsia hind võib küll tõusta ja langeda, ent nulli see tõenäoliselt ei kuku. Lisaks erinevate fondide ja väärtpaberite vahel riski hajutamisele on võimalik kasutada kahjumit piiravaid tehingukorraldusi ehk stop-ordereid. Spordiennustajatel on taolisi võimalusi märksa vähem või puuduvad need üldse.
  Lõppude lõpuks on teenimisvõimalused aktsiate puhul oluliselt kõrgemad. Tabades õigel hetkel õiget aktsiat võib paigutatud raha vabalt sajakordistada.
  Isegi kui õnnetu investor viis kõik oma säästud börsile 2007. aasta krahhi eel, teenis ta juba 2013. aastal oma kaotused tasa. Seda sama ei saa öelda nende kohta, kes tegid samal ajal ebaõnnestunud panuse sporditulemustele.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Balti jahuveskite suurost jõudis kolme konkurentsiametisse
Tehing, millega jahutootja Tartu Mill omandab Leedu Baltic Milli, jõudis kolme riigi konkurentsiametite kätte.
Tehing, millega jahutootja Tartu Mill omandab Leedu Baltic Milli, jõudis kolme riigi konkurentsiametite kätte.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.