Marge Väikenurm • 10. november 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Krediidipank: meid VBT rahalised raskused ei puuduta

Allan Soon  Foto: Andres Haabu

Eesti Krediidipanga omanik Moskva Pank ühineb emafirma VTBga, mis on sanktsioonide tõttu rahalistesse raskustesse sattunud. Krediidipank, olles jätkuvalt finantsinspektsiooni kõrgendatud järelevalve all, kinnitas, et neid Venemaa panga VBT rahamured ei mõjuta.

VTB rahalised raskused ei puuduta kuidagi Eesti Krediidipanka, rõhutasid täna nii Krediidipank kui ka finantsinspektsioon.

Kolme panga ühinemisest ei ole Krediidipanka teavitatud. “Ühinemise otsustavad nende pankade omanikud ehk siis suures osas Vene valitsus, Krediidipangal ei ole võimalik seda kommenteerida,” lisas panga kommunikatsioonijuht Allan Soon.

"Oluline on, et Krediidipangal puuduvad nõuded VTB, VTB24 ja Moskva Panga vastu, mille täitmise tõenäosus nonde asutuste makseraskustesse sattumise korral väheneks," ütles Soon. "VTB ei ole ka Krediidipanga aktsionär."

Tema sõnul on Venemaa pankadele kehtestatud piirangud eri riikide pankades tekitanud erinevaid tõlgendusi sanktsioonide kohaldumisest Krediidipanga suhtes. Sanktsioonid on Soone sõnul mõjutanud üksikuid panga ülekandeid USDis, mis on seotud panga varade juhtimisega, läbides täiendava kontrolli. Klientide ülekandeid ei ole Vene-suunalised meetmed takistanud.

Finantsinspektsiooni juhatuse liige Andres Kurgpõld ütles, et Krediidipank on jätkuvalt nende kõrgendatud tähelepanu all. „Muu hulgas nõuame, et Krediidipank peab võimalike riskide katteks hoidma kohalikul tasemel piisavalt likviidsus- ja kapitalipuhvreid.“

Äripäev on seni kirjutanud kohtuvaidlustest Krediidipanga nõukogu esimehe Andrus Kluge ja finantsinspektsiooni vahel.

Inspektsioon on näiteks ette heitnud, et Kluge eiras nii füüsilise isiku kui ka Firmexi-ainuosanikuna seaduses nõutut – otsustades Firmexi vahendusel omandada 15,7% Krediidipanga aktsiatest, pidi ta sellele tehingule saama finantsjärelevalve loa.

Inspektsioon leidis mullu veel, et nõukogu liikmena ei vasta Kluge krediidiasutuse seaduse nõuetele. See haldusakt on jõus, kuivõrd halduskohus Kluge kaebust selle otsuse peale ei rahuldanud. Finantsinspektsioon palus Klugel kaaluda nõukogust tagasiastumist.

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt