• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kessler: sobimatu pangajuht mustab järelevalvet

  Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler.Foto: Andres Haabu

  Finantsjärelevalvet kritiseerinud Krediidipanga juht Andrus Kluge pole ka ise päris puhas, selgub finantsinspektsiooni juhi Kilvar Kessleri vastulausest Kluge kriitikale.

  Pangajuht peab sõnu sööma

  Tegelikkuses peab jõustunud kohtuotsuse kohaselt Andrus Kluge nii avalikkuse kui aktsionäride ees sööma oma sõnu ja lükkama ümber juba varem esitatud valet, ütles finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler.

  Avalikult kättesaadava kohtuotsuse kohaselt kohustati Andrus Kluget esitama omal kulul:

  ajalehele „Postimees“ ja veebiportaalidele Postimees+ ning e24 avalduse, milles Andrus Kluge teatab, et tema 25.09.2013 ilmunud artiklis „Pangaomanikud tülis“ avaldatud väide „Põdra ja tema kaasosaliste ülesanne [oli] ähvardada pangatöötajaid, et nad alluks Moskva Panga nõutud kontrollikomiteele“ oli ebaõige;

  avalduse ASi Eesti Krediidipank aktsionäridele, milles Andrus Kluge teatab, et tema 11.09.2013 saadetud kirjas aktsionäridele olid ebaõiged järgmised väited: „Moskva Panga asepresident Tatjana Udaltsova mahitusel kasutas Kapo ametnik Indrek Põder ära oma ametiseisundit“; „isik [Moskva Pank] kihutas Eesti võimuorganite töötajaid (I. Põder) kuritarvitama oma ametipositsiooni“, „Tatjana Udaltsova (on) tasunud mõlemale O. Smoli kaudu 300 000 eurot“, „Kahelt Vene kodanikult võeti aktsiad jõuga üle ning aktsiate mitte-võõrandamisel ähvardati muuhulgas Venemaa julgeolekuorganite abi kasutamisega“; „survestas Moskva Pank aktsionär A-d müüma oma osalust Krediidipangas, kasutades Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse töötajaid ning ähvardades vastasel juhul raskete tagajärgedega tema äritegevusele Venemaal ja lähedaste julgeolekule“.

  Moskva Panga üle lõplikult kohtuvõidu saanud Krediidipanga nõukogu esimees Andrus Kluge meenutas eelmisel nädalal 2011. aastat, kui pangas oli olukord keeruline ning toona pöördus pank ka finantsinspektsiooni poole, küsides nõu, kuidas peaks käituma, kui aktsionär soovib klientide andmeid. „Mingit abi meile kahjuks ei antud. Tahaks loota, et nüüd, pärast kohtuotsust võtab finantsinspektsioon uuesti päevakorda Moskva Pangale kui aktsionärile hinnangu andmise,“ märkis Kluge.
  Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler teatas seepeale, et finantsinspektsioon ei ole olnud Moskva Panga ja Kluge vahelise tsiviilvaidluse osaline ning tavapäraselt finantsjärelevalve sellistesse vaidlustesse ei sekku. Küll aga on inspektsioonil oma vaidlus Klugega.
  Järgneb finantsinspektsiooni juhatuse esimehe Kilvar Kessleri kommentaar:
  Euroopa Liidu pangandusõigus nõuab, et krediidiasutusi juhiksid kompetentsed ja laitmatu renomeega isikud. Andrus Kluge puhul on tegu isikuga, kelle suhtes on finantsinspektsioon 2013. aastal teinud otsuse, mille kohaselt ta on sobimatu krediidiasutuse nõukogu liikme ametisse. Kluge oli oma tegevust finantseerinud allikatest, mis tekitasid põhjendatud kahtlusi tema majanduslikus usaldatavuses, ja ta on rikkunud korduvalt erialaseadust. Kluge on selle otsuse vaidlustanud, kuid esimese astme kohus on finantsinspektsiooni otsuse tunnistanud õiguspäraseks. Vaidlus kestab apellatsioonikohtus, kus lähiajal tuleb ka otsus.
  Kluge on keeldunud kriminaalmenetluses ütluste andmisest. Finantsinspektsiooni arvates ei peaks kuritegu varjav panga juhtorgani liige olema meie ühiskonnas aktsepteeritav. Lisaks on Kluge finantsjärelevalvele esitanud eksitavat ja mitte lõpuni tõele vastavat informatsiooni, püüdes ennast näidata paremas valguses, kui asjalood tegelikkuses on. Selline käitumine ei kuulu kokku panga juhile estatavate käitumismallidega. Avalikkuse hanitamine ei kuulu samuti finantssektori juhi tunnuste juurde. Andrus Kluge ei ole finantsinspektsiooni suhtes erapooletu ja võib olla huvitatud finantsjärelevalve näitamisest ebakompetentse ja korrumpeerununa, et diskrediteerida inspektsiooni otsuseid.
  Varem tegutsesid üksmeeles
  Moskva Pank on ainus olulise osaluse omaja Eesti Krediidipangas, kelle sobivust kontrollib finantsinspektsioon. Kuni 2012. aastani otsustas finantsinspektsioon mitmel korral Moskva Panga olulise osaluse omandamise Eesti Krediidipangas. Oluliste osaluste loa andmisele eelneb haldusmenetlus, mille käigus finantsinspektsioon kogub ja kaalub tõendeid. Tõendeid kogutakse eri allikatest, tehakse koostööd riigiasutustega.
  Kuni 2011. aastal lahvatanud äritülini sobis Moskva Pank Klugele suurepäraselt. Kluge on viimasel ajal avalikkusele portreteerinud Moskva Panka kui Venemaa võimu teostajat ja sidunud Vene julgeolekuasutuste tegevusega. Kuni võimuvahetuseni Moskvas, ja sellega kaasnenud segadusega muu hulgas ka Eesti Krediidipangas, tegutsesid Kluge ja Moskva Pank täies üksmeeles ning sõpruses, kui nii võib äri puhul üldse öelda.
  Erimeelsused Moskva Panga ja Kluge ning tema esindatud Krediidipanga vahel tekkisid 2011. aastal, kui Krediidipanga aktsiatehingutesse sekkus Kluge äriühing OÜ Firmex investeeringud ning Krediidipanga tolleaegse juhatuse enamusele kuulunud OÜ Genovia Invest. Sellele on järgnenud vaidlused, kaebused üksteise peale ning kaebused ka finantsjärelevalve tegevuse või siis tegevusetuse peale.
  Finantsinspektsioon tegutseb avalikes huvides
  Finantsinspektsioonil ei ole mitte mingeid muid käitumismotiive, kui et saavutada talle seadusega pandud eesmärgi täitmine - stabiilne ja aus finantsturg. Finantsinspektsioon tegutseb seaduse alusel ja seaduses sätestatud korras. Finantsturul võivad põrkuda huvid, millest paljud võivad olla erisuunalised, aga ka täiesti vastassuunalised avalike huvidega, mille kaitsmine on finantsjärelevalve ülesanne.
  Finantsinspektsioon ei lahenda panga aktsionäride ja juhtkonna omavahelisi tülisid. Küll aga riskide suurenedes, sealhulgas panga juhtimises, hindab finantsjärelevalve neid ning kehtestab riskide katteks pangale nõuded täiendava kapitali hoidmiseks. Seda on finantsinspektsioon Eesti Krediidipanga puhul ka teinud ja teeb jätkuvalt, kuivõrd riskid Eesti Krediidipanga juhtimises ei ole vähenenud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Peep Siitam: palvetamine ja filosofeerimine talutavat elektri hinda ei too
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
USA tehnoloogiasektori futuurid suurelt miinuses
USA aktsiaindeksite futuurid on täna tublisti kukkunud, sest riigivõlakirjade tootluse kiire kasv jätkub ning investorid valmistuvad intressimäärade tõusuks, vahendab Reuters.
USA aktsiaindeksite futuurid on täna tublisti kukkunud, sest riigivõlakirjade tootluse kiire kasv jätkub ning investorid valmistuvad intressimäärade tõusuks, vahendab Reuters.
Venemaa firma tellib hiigeljäälõhkuja Soomest Vene omanikega laevatehaselt
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Hotellide juhid: tõstame hinda, aga kedagi pole nagunii maksmas
Energiahindade tõus tabas majutusettevõtteid ajal, mil käivet niikuinii ei ole. Raskustes üksi jäänud hotellid ja majutusasutused on sunnitud hindu tõstma, kuid kliente on vähe ja lähikuudel pole neid ka oodata.
Energiahindade tõus tabas majutusettevõtteid ajal, mil käivet niikuinii ei ole. Raskustes üksi jäänud hotellid ja majutusasutused on sunnitud hindu tõstma, kuid kliente on vähe ja lähikuudel pole neid ka oodata.