Hindade langust põhjustavad välismõjud

05. detsember 2014, 11:45
Hinnad langevad
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141205/NEWS/141209803/AR/0/AR-141209803.jpg

Novembris oli erandlikult suur kuuline hindade langus, mille taga olid toorainete hinnalanguse jätkumine välisturgudel, osa kaupade allahindluskampaaniad ning hooajalised põhjused, teatas rahandusministeerium.

Järgneb rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütiku Kristjan Pungase kommentaar:

Statistikaameti andmetel langesid hinnad novembris eelmise kuuga võrreldes 0,8% ning aastases võrdluses 0,6%. Euroala inflatsioon pidurdus novembris esialgsel hinnangul energiahindade languse süvenemise tõttu 0,3%.

Suurenenud tootmismahtude ning vähenenud nõudluse mõjul jätkus nafta kiire odavnemine ka novembris, hinnad langesid 9%. Viimase poole aastaga on nafta odavnenud ligi 40% ning selle mõjul on kütuse jaehinnad viimaste aastate madalaimad.

Ka toiduhinnad on välisturgudel suvekuudest alates langustrendil, mistõttu soodsam hinnatase levib järk-järgult ka siinsetesse hindadesse. Kuuga odavnesid puuvili, piima- ja leivatooted. Alkoholi aastalõpu allahindlused algasid seekord varem, lisaks võis allahindlusi täheldada ka teistes kaubagruppides. Hooajalise tegurina võib välja tuua lennukipiletite tavapärasest suurema odavnemise oktoobrikuise koolivaheaja järel.

Kuigi ootasime hinnalanguse järk-järgulist taandumist aasta lõpus, siis väga madalale alanenud toorainete hindade tõttu lükkub see järgmisesse aastasse. Ka 2014. aasta kokkuvõttes peaksid hinnad jääma kergesse langusesse. Euro kiire odavnemisega ei ole importkaupade hindadele veel selgeid mõjusid kaasnenud, see avaldub pikema viitaja jooksul.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. December 2014, 11:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing