Sirje Rank • 12 jaanuar 2015

Rootsi tööstushiid teeb panuse 3D-printimisele

Sandviki logo  Foto: EPA

Maailma suurim metallilõikeseadmete valmistaja Sandvik AB suurendab oma teadus- ja arenduskulusid 3D-printimise vallas, kus lähikümnendil prognoositakse turu kasvu üheksa korda, 21 miljardile USA dollarile.

Firma palkab Rootsis Sandvikis asuvasse arenduskeskusesse uusi töötajaid, kes hakkavad uurima, kuidas ja kus uut tehnoloogiat firma tootmises ära kasutada saaks, rääkis intervjuus Bloombergile ala tegevjuht Mikael Schuisky.

3D-printimine ei asenda seniseid tootmismeetodeid küll veel niipea, kuid võimaldab lihtsamini toota komponente, mida valmistatakse väga kallitest materjalidest või mis on väga keerulise disainiga, ütles Schuisky.

Kogu protsess on vastupidine senisele loogikale, kus objekt valmib üleliigset massi eemaldades. Selle asemel valmib objekt õhukeste kihtidena materjali lisades.

Printimisel kasutatavate pulbrite turule prognoositakse veelgi kiiremat kasvu. Sandvik toodab metallipulbreid Osprey kaubamärgi all.

3D-printimise kasutamisel on praegu esirinnas lennukitööstus. Uuringufirma IDTechEX prognoosib lähiaastatel kõige aktiivsemat kasutust 3D-tehnoloogiale nafta- ja gaasitööstuses, kus suured kaugused ja keerulised loodustingimused soosivad varuosade printimist kohapeal. Kasvada võib 3D kasutus ka armees, et rindel vajalikke komponente valmistada.

 

Hetkel kuum