• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Gasell soovitab: allhange ausse

  Raikküla Seakasvatuse juhatuse esimees Tõnu Rahula maisipõllul, taamal Luuka sigala.Foto: Väinu Rozental

  Äripäev kirjutas eelmisel aastal kaks korda kuus kiiresti arenevatest ettevõtetest. Loe, milliseid soovitusi jagas Raplamaa gasellfirma juht Tõnu Rahula algavale ettevõtjale ning millest gaselliloo kangelane unistab.

  Raplamaa firma OÜ Raikküla Seakasvatus nuumab põrsaid ASi Rakvere Farmid tarbeks. Aastatel 2010–2012 kasvas Raikküla Seakasvatuse käive 2,89 ja ärikasum 2,34 korda. Firma oli mulluses Gaselli TOPis 495. kohal.
  Raikküla Seakasvatuse tegevjuht Tõnu Rahula soovitab:
  1. Kasuta allhanget. Põllumajanduses kahjuks alahinnatakse alltöövõttu. Mina soovitan just haakida ennast suuremate ja tugevamate taha. Meie osutame puhast allhanget ja meil on üksikuid koostööpartnereid, kes meile allhanget, näiteks heina, teevad. Ameerikas ei häbeneta allhanget. Külastasin seal farmerit, kellel on 5000 lehma, ent maad vaid 40 aakrit. Ta ostab kõik vajaliku alates vasikate üleskasvatamisest kuni silo tegemiseni allhanketeenusena sisse.
  2. Kulud kontrolli alla. Meie üheks plussiks on see, et me loeme hoolega raha, peame täpset arvestust kulude üle. Minule on olnud eeskujuks meie koostööpartner Rakvere Lihakombinaadi grupp. Ma olen õppinud neilt, et kuludesse tuleb kanda iga viimane kui luuavars. Samuti olen kopeerinud seda, kuidas neil käib tööjõu arvestus.
  3. Ära sega vahele asjale, mis toimib. Paljud tippjuhid eksivad selle vastu, et segavad end igapäevategemistesse vahele ja kipuvad seetõttu tegema lolle otsuseid. Tippjuht peab tegelema sellega, mille alluvad tegemata jätavad.
  Seakasvataja unistab:
  "Ma ei ole loobunud mõttest leida 5–10 aasta jooksul mõni teine lihatööstus, millega teha samasugune tehing, nagu meil on Rakvere Lihakombinaadiga. Tõsi, natuke teises võtmes ehk et osutada teenust veiselihakasvatuses. Tühje farme, mida selleks kasutada, on Eestimaal küllaga. Praegu on aga raske leida partnerit, kes tahaks tegeleda lihaveiste turustamisega, sest majanduslik olukord on praegu määramatu. Aga toitu on ikka vaja ja küll see määramatus üle läheb."
  Äripäev jätkab kiiresti kasvavate gasellfirmade tutvustamist ka tänavu.
  Sellel aastal kandideerib Gaselli TOPi võidule 1106 ettevõtet. Vaata, mis firma sinu maakonnast: http://www.aripaev.ee/uudised/2014/12/22/top-maakondade-parimad-gasellid.
  26. veebruaril korraldab Äripäeva toimetus Gaselli kongressi, kus kuulutatakse välja parimad gasellid. Kongressil esinevad Siim Kallas, Ain Hanschmidt, Rainer Nõlvak, Rolf Relander, Jakob Saks jt inspireerivad esinejad.
  Gaselliliikumist toetab LHV.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.