Piret Reiljan • 27. veebruar 2015 kell 7:38

Loe Autorollo võlanõudja kirja ministrile ja peaprokurörile

Autorollo haagis  Foto: Raul Mee

Rain Rosimannuselt ja Keit Pentus-Rosimannuselt ning advokaat Siim Roodelt tsiviilhagiga sadu tuhandeid eurosid nõudev Teet Järvekülg saatis paralleelselt menetletava Autorollo kriminaalasja kohta avalduse justiitsministrile ja peaprokurörile.

Järvekülg esitas oma sel esmaspäeval saadetud avalduses justiitsminister Andres Anveltile ja peaprokurör Lavly Perlingule järgnevad küsimused:

1. Miks lubati seadusevastaselt Dmitri Teplõhhil, asjaga eelnevalt tegelenud prokuröril, Vallo Karileri (Autorollo kriminaalasja praegune prokurör - toim) ja teiste ekskolleegil, osaleda nüüd samas kriminaalasjas kaitsjana?

2. Kas on juhus, et uurimist venitati silmanähtavalt ja tundub, läbimõeldult?

3. Kas on juhus, et uurija jättis välja nõudmata e-kirjade, telefoniühenduste ning SMSide väljavõtted asjaga seotud isikute vahel – tegemist on muidu analoogsetes juhtudes tavapäraste tegevustega?

4. Kas on juhus, et uurijale/prokuratuurile teadaolevad sügavad vastuolud tunnistajate ütlustes jäetigi täpsustamata ja tõde välja selgitamata?

5. Kas on juhus, et asja poliitikutest osalisi ei kuulatud üle mitme aasta vältel ja lõpuks "päästeti" protseduuriliselt ütluste andmisest?

6. Kas on juhus, et jäeti pooleli rahapesu uurimine seoses Lätiga – uurimine peatati hetkest, kui oli näha, et välja on tulemas seos Eestiga?

7. Kas on juhus, et Siim Roodele etteheidetavate tegudega seoses ei seostata teda üleüldse õigusabi osutajana (vandeadvokaadina), vaid teda käsitletakse vaid OÜ Roode&Partnerid (mis ei ole advokaadibüroo) omanikuna. Nimetatu toob kaasa selle, et prokuratuur vabaneb tipp-poliitikute, kes vastavat õigusvastast õigusabi tellisid ja kogu protsessi juhtisid, uurimise vajadusest ja samuti "päästetakse" sellega kriminaalmenetlusest advokaadibüroo MAQS (viimati nimetatu tegelikult viis läbi OÜ Autorollo varatuks muutmise mitmete enda juhtivtöötajate abil).

Loe Teet Järvekülje täispikkuses avaldust artikli lõpus asuvast failist.

Justiitsminister Andres Anvelt ütles Äripäevale Järvekülje avalduse kohta, et justiitsminister ei kommenteeri pooleliolevaid menetlusi. Ta lisas, et ministeerium käsitleb Teet Järvekülje pöördumist kui selgitustaotlust ning edastab talle vastuse ette nähtud 30päevase vastamistähtaja jooksul.

Hetkel kuum