Äripäev • 2. märts 2015 kell 6:25

Konju talu omanik tegi valimistel supertulemuse

Konju talu omanik, kitsekasvataja Martin Repinski.  Foto: Andres Haabu

Riigikogu valimistel Ida-Viru ringkonnas oli teistest mäekõrguselt üle Keskerakond, kelle poolt hääletas 58,9 protsenti maakonnas valimas käinud ligemale 35 000 Eesti kodanikust. Supertulemuse tegi poliitikas uustulnuk, Konju talu omanik Martin Repinski.

Neli aastat tagasi kogus Keskerakond 54,5 protsenti häältest, kirjutas Põhjarannik.

Keskerakonna valimisvõidule andis kõige vägevama panuse Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom, kes kogus 11 573 häält. Tema üksi tõi 57 protsenti kõigist Keskerakonna häältest. Iga kolmas Ida-Virus valimistel osalenu andis oma hääle Toomile.

Toomi järel pääseb riigikogusse ka varasem Ida-Viru rekordiomanik Mihhail Stalnuhhin. Kui neli aastat tagasi tegi ta supertulemuse 8584 häält, siis nüüd oli tema häältesaak 3647. 

Paremuselt kolmanda tulemuse Keskerakonnas sai uus tõusja poliitikas - Konju talu omanik Martin Repinski, kelle poolt hääletas 1556 valijat.

Repinskile kuulub Ida-Virumaal Illuka vallas Konju mõisa talu farm. Sealses kitsefarmis on 300 kitse ja koos noorkarjaga 110 lehma. Farmi kitsepiimatoodang on 500 liitrit. Mullu novembris avas Repinski Tallinnas Konju mõisa talu toidupoe. Konju mõisa talu oli 2014. aasta Eesti parima mahetootja.

Neljandana läheb Ida-Virumaalt taas riigikogusse endine Kohtla-Järve linnajuht Valeri Korb, kes sai 1047 häält, mis on kolm ja pool korda vähem kui neli aastat tagasi.

Juhul, kui Yana Toom loobub kohast riigikogus ja jääb edasi Euroopa parlamendi liikmeks, peaks tema asemel koha riigikogus sisse võtma keskerakondlaste pingereas viienda tulemuse teinud Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijev.

Esialgsetel andmetel pääseb Ida-Virumaalt riigikogusse neli Keskerakonna, üks Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja üks Reformierakonna kandidaat.

Hetkel kuum