Äripäev • 2. aprill 2015 kell 5:35

EKRE fraktsioon toetab Madisoni riigikokku jäämist

Jaak Madison (vasakul) esimesel tööpäeval Riigikogus. Fotol paremal Martin Helme.  Foto: Raul Mee

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna aseesimees Martin Helme ütles ETV saates "Foorum", et kavatseb teha riigikogu liikmele Jaak Madisonile ettepaneku end riigikogust taandada, kuid fraktsioon peab seda liiga karmiks reageeringuks.

"Foorumi" saates enne saatejuhi avaküsimusele vastamist oli Martin Helmel avaldus, kus ta muu hulgas ütles, et kavatseb homme fraktsiooni koosolekul teha Jaak Madisonile ettepaneku ennast riigikogust taandada, vahendas ERR uudisteportaal. 

„Kas ta seda teeb (kas Madison lahkub - toim), see on muidugi iseküsimus. Kui ei tee, siis läheb asi esmaspäeval meie erakonna juhatusse arutelule, kus on ka mitmeid variante. Ma olen isiklikult äärmiselt nördinud ja pettunud ja saan empaatiliselt väga hästi aru kõikidest nendest meie toetajatest, kes tunnevad sama,“ lisas Helme.

Madison teatas Järva Teatajale, et ei kavatse erakonnast ega riigikogust lahkuda. Madison ütles, et EKRE pole kahe mehe erakond ja väga paljud erakonnakaaslased on talle toetust avaldanud. Madison lisas, et kui ta siiski visatakse erakonnast välja, siis parlamendist ta seepärast ei lahku. Samas tunnistas Madison, et on teinud vigu ja kahetseb neid, kuid eksimused pole nii suured, et ta peaks lahkuma riigikogust.

Toimus leebumine

Täna, 2. aprillil, oli ka Martin Helme leebunud ja ütles Kuku raadiole, et EKRE fraktsioonis arutati teemat ja jõuti arvamusele, et Madisoni riigikogust lahkumine oleks liiga karm reageering ja et tegemist ei oleks proportsionaalse karistusega. Helme ütles, et Madison on oma eksimusi kahetsenud ja lisas, et Madisoni riigikokku jäämist on oma tagasisides pooldanud paljud EKRE-lased ja ka nende valijad. Madisoni küsimust arutab esmaspäeval ka EKRE juhatus.

Viimastel päevadel on Madisoni kohta ilmnenud mitmeid varju heitvaid seiku. Äripäev kirjutas eile, et värske riigikogu liikme, EKREsse kuuluva Jaak Madisoni osta.ee kontolt pakuti üht vana Opelit müües huvilistele korduvalt välja, et kui väga vaja, võib kasutaja aidata probleemse CO2-näidu kiuste autoga ülevaatuse läbida.

Delfi on varem kirjutanud, et riigikogu liikmeks vannutatud Jaak Madisoni kohta koostati mullu väärteootsus, kuna ta omastas Tallinki laeval töötades nutitelefoni ja üritas seda internetiportaalis maha müüa.

Hetkel kuum