• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Müümata Mistralid sobiksid Rootsile

  Mõlemad Venemaa tellitud Mistralid Prantsusmaal Saint-Nazaire'isFoto: Scanpix/Reuters

  Prantsusmaal Venemaale müümata jäänud Mistral-tüüpi helikopterikandjad võidakse müüa mõnele Põhja Euroopa riigile, kirjutab Prantsusmaa meedia.

  „Rootsi ja Norra vajadustele vastaksid need (sõjalaevad - toim) kõige paremini,“ kommenteeris Rootsi päevalehele Dagens Nyheter Rootsi kaitsekõrgkooli ekspert Jacob Westberg.
  Läinud aasta septembris külmutas Prantsusmaa Ukraina sõja pärast Venemaa tellitud kahe sõjalaeva üleandmise. Prantsusmaa ajaleht Le Figaro kirjutab, et riik otsib alustele uut ostjat, kelle seas nimetatakse potentsiaalsete kandidaatidena Egiptust, Kanadat või mõnd Põhja-Euroopa riiki.
  Mistral-tüüpi alused suudavad transportida sadu sõdureid, helikoptereid, tanke ja maabumisaluseid, mida eelkõige kasutatakse rünnakul. Westerbergi sõnul pole Põhjalas just kuigi palju riike, mis taolist tüüpi aluseid tänapäeval vajaksid.
  „Norra on Põhjalas suur mererahvas, kuna neil on põhjas nii suured merealad. Nemad oleksid ehk kõige vähem ebatõenäoline alternatiiv, kuid mul on raske näha, mida Norra helikopterikandjatega peale hakkaks. Soomel on traditsiooniliselt kaitsevägi ja riik ei ole huvitatud vägede kasutamisest väljaspool oma territooriumi. Taani on mitmel puhul kasutanud oma sõjaväge USA aitamiseks, kuid on panustanud pigem maavägede võimekusele. Rootsile seevastu sobiksid taolised alused väga hästi. Seda juhul, kui me niinimetatud solidaarsuspoliitikat tõsiselt võtame,“ ütles Westberg.
  Solidaarsuspoliitika tähendab abi lubamist Balti riikidele. Kui seda lubadust tõsiselt võetakse, siis sobiksid seda tüüpi alused perfektselt selleks, et konflikti korral Balti riikidele appi minna, ütles ekspert.
  Westberg möönab, et Venemaal tekitaks asjade taoline käik väga tugeva reaktsiooni. „Moskvas vaadataks seda kui otseselt Venemaa vastu suunatud sammu. Kuid ma ei arva, et Rootsi valitsus kujundab oma kaitsepoliitikat selle järgi, millised võiksid olla Venemaa reaktsioonid,“ ütles Westberg.
  Mistralite hind on kokku 1,2 miljardit eurot. See on sama suur summa kui see, mille võrra Rootsi uus valitsus ja opositsioonis parempoolsed parteid otsustasid ajavahemikus 2016-2020 kaitsekulutusi tõsta. Prioriteedid on aga teised – muu hulgas tahetakse esmalt välja arendada võimelust allveelaevu jahtida. Nii ei ole nii suur kulutus nagu Mistralite ost praegu tõenäoline, arvas Westberg.
  Rootsi ametivõimude kommentaar ajalehele on, et mingit ametlikku pöördumist pole Prantsusmaalt tehtud ning et kui see ka tuleks, on Rootsi huvi taolise tehingu vastu väga ebatõenäoline. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Ignitis ja Šiauliu vedasid Balti börse allapoole
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Et saunamõnusid jätkuks kauemaks!
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.