Äripäev • 6 juuni 2015

Graafik: Eesti kütuseturu valitsejad

Olerex tõusis Lukoili ostuga turuliidriks  Foto: Raul Mee, Äripäev

Nädala suurimaks ja olulisemaks tehinguks Eestis võib pidada Lukoil Eesti müüki Olerexile, mis lõi kütuseturul kaardid sassi. Antti Moppelile ja Andres Linnasele kuuluv Olerex kasvatas nii oma tanklate arvu 87ni ja tõusis sellega suurimaks kütuse jaemüüjaks Eestis.

Tehing pani konkurendid hambaid kiristama. Nii ütles Alexela Oili juht Ain Kuusik,et  tehing lööb turul kaardid segi, kuid samas imestas, kust Olerex tehinguks raha sai. „Ei ole teada, kes seda projekti finantseeris, kas Eesti pangad, välispangad või olid neil oma säästud,“ selgitas Kuusik.

Statoil Fuel & Retail Eesti ASi mootorikütuste müügidirektor Meelis Migur, et tanklate suurendamine ei kasvata automaatselt tulusust. „Põhjendamatult suur jaamade arv vaid n-ö lahjendab suppi, mitte ei too samas proportsioonis kliente juurde,“ ütles Migur.

Olerexi omaniku Antti Moppel võtab uut olukorda väga tõsiselt. „Liidripositsioon on kohustus olla kogu kütuseturu eestvedaja. Oleme selleks rolliks valmis. Jaamade arvult oleme endale sobiva turumahu saavutanud, edasine töö keskendub efektiivsuse tõstmisele ja selle kaudu veel paremale partnerlusele meie praeguste ja tulevaste klientidega,“ rääkis ta Äripäevale.

Tehingu hinda ta siiski ei avalikustanud ning Lukoili ostuks kasutas Olerex omakapital kombineerituna laenukapitaliga. Konkurendid hinavad tehinguhinnaks ligi 40 miljonit eurot.

Hetkel kuum