Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    7 kindlat võimalust tulesurma vältida

    Põhja päästekeskuse tuleohutuskontrolli büroo sõnul käitusid Solarise töötajad tulekahju olukorras väga õigestiFoto: Raul Mee

    Kuigi tuleohutusest räägitakse palju ning paljud tööandjad korraldavad sel teemal koolitusi ja teabepäevi, on üldine teadlikkus spetsialistide sõnul madal. Sellest annab tunnistust tulekahjude hulk ning tulesurmade suur arv.

    Jälgi, et suitsuandur oleks töökorras;

    et tulekustuti asuks alati asuma kättesaadavas kohas;

    tulekustutit tuleb regulaarselt kontrollida, jälgida kustutile märgitud kuupäevi;

    evakueerimiseks mõeldud väljapääsud peavad hoonetes olema ligipääsetavad ega tohi olla kasutatud laoruumina;

    ära jäta lahtist tuld valveta ega aseta kergesti süttiva materjali lähedusse;

    ära jäta pliidil valmivat sööki järelevalveta;

    kodust lahkudes kontrolli, kas triikraud, elektripliit jm tuleohtlikud kodumasinad on välja lülitatud või elektrivõrgust lahti ühendatud;

    elektritöödeks kodus või tööl kasuta spetsialisti abi;

    lase kutselisel korstnapühkijal puhastada hoone korstnad korda aastas;

    ­kord viie aasta jooksul palu korstnapühkijal üle kontrollida küttekollete seisund;

    tulekahju algfaasis on põlengu summutamine tulekustutiga kõigile jõukohane.

    Tulekustuti peab olema
    Kõige olulisem on, et mis tahes eesmärgil kasutatavas hoones oleks nähtaval ja kergesti kättesaadaval kohal tulekustuti, märkis Põhja päästekeskuse tuleohutuskontrolli büroo juhataja Andur Soo. Tema sõnul võiks kustuti asuda kohas, kus selle kasutamise tõenäosus on kõige suurem. Kustuti õige asukoht on põrandast 1,5 meetri kõrgusel seinal. Kui tulekustuti pole kõigile koheselt nähtav, peab selle asukoht selgelt märgistatud olema. Samuti peavad olema märgistatud evakuatsiooniteed kõikides avaliku kasutusega ruumides.
    Evakueerimine vajab plaani ja harjutamist
    Hiljuti puhkes tuli Tallinnas Solarise kaubanduskeskuses. Selliste juhtumite ärahoidmiseks on avalikud asutused ja büroohooned allutatud nn enesekontrolli kohustusele, mis tähendab, et kord aastas tuleb hoones läbi viia tuleohutusõppus. „Seda nii teoorias kui praktikas, sest õnnetused kipuvad juhtuma ikka praktikas,“ ütles Soo ja lisas, et personalil peab olema kindel plaan, mille järgi tulekahju korral tegutsetakse. Plaanis peab olema ka selgelt paika pandud, kuidas personal inimesed õnnetuse korral majast välja suunab. Tuleohutuskontrolli büroo juhataja hinnangul olid Solarise töötajad tulekahju olukorras käitumiseks väga hästi instrueeritud. „Turvamehed juhatasid inimesed kiiresti ja operatiivselt välja ja kõik toimis nagu peab,“ märkis ta.
    Sagedaseim viga – asjad evakuatsiooniteel
    Kõiki uusi töötajaid tuleb Soo sõnul nende tööle asumisel tuleohutusalaselt instrueerida, ent pahatihti jäetakse see tegemata ja inimesed ei teagi tegelikult, kuidas õnnetuse korral käituda. Iseäranis levinud on tema sõnul evakuatsiooniteedele asjade ladustamine või evakuatsioonitee laoruumina kasutamine, mida ei tohiks kindlasti teha. Sageli jäetakse hooldamata ka tuleohutusalased paigaldised. „Nende töökorra kontrollimine on kriitiliselt vajalik. Isegi tavalise kohustusliku suitsuanduri töökorda soovitab päästeamet kontrollida korra nädalas,“ rõhutas Soo.
    Operatiivsõidukil peab olema ligipääs hoonele
    Operatiivsõidukil peaks hoonele ligipääs olema igal ajahetkel. „Paraku on reaalsus tihti see, et autod pargivad juurdepääsutee kinni,“ sõnas ta. Samuti ei tohiks kuidagi piirata või näiteks parkimisega takistada ligipääsu hüdrantidele, kust päästjad põlengu korral lisavett võtavad.
    Kortermajades on korteriomanike kohus olla teadlik, kuidas tulekahju korral käituda. „Mõistlik on korteriühistu koosolekul sellest rääkida, et kõik elanikud oskaksid õnnetuse korral ühtmoodi ja korrektselt käituda,“ selgitas Soo. Ta ütles, et lisaks kohustuslikule suitsuandurile võiks korteriomanikud kodus hoida ka tulekustutit ja tuletekki.
    Rõdul grillimine rangelt keelatud
    Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liikme Urmas Mardi sõnul on nende organisatsioon korraldanud igal aastal suveülikoolis tuleohutuskoolitusi ühistujuhtidele. „Kindlasti tuleb korteriühistul hoolitseda, et küttekolded ja elektrisüsteemid oleks töökorras ning neid kasutataks korrektselt,“ sõnas Mardi ja lisas rõhutades, et rõdul grillimine on keelatud ning ka aias grillimisel tuleb alati järgida tuleohutusnõudeid. 
    Tulekahju algfaasis kustutamine kõigile kohane
    „Tulekahju algfaasis on põlengu summutamine kõigile veel täiesti jõukohane,“ kinnitas Tamrex Ohutuse OÜ tuleohutusosakonna juhataja Margus Oberschneider. Pea sama oluline nagu töökorras tulekustuti on ka oskuslik tulekustutaja ning seetõttu soovitas Oberschneider koduomanikel osa võtta kõikjal Eestis toimuvatest ohutuspäevadest, kus ka tulekustuti kasutamist proovida saab. Tulekustuti kasutamist peaks proovima ka lapsed. 
    Aita ja nõusta naabrit, eakat sugulast või tuttavat
    Soo rõhutas, et lisaks endale on oluline kursis olla ka naabri tuleohutusega. „Eakatel sugulastel või tuttavatel tasub abiks käia, olgu selleks või tavapärane suitsuanduri kontroll.“ Kontrolli vajab aga ka tulekustuti. „Kahetsusväärselt muudeti mõne aasta eest seaduses just seda osa, mis nõudis tulekustuti kontrollijalt vastavat väljaõpet,“ rääkis Oberschneider ja lisas, et tulemusena müüakse nüüd tulekustuti kontrolli varjus kontrollkleebiseid. „Petta saab heausklik klient, kes arvab, et tema tulekustuti on kleebise tõttu töökorras.“ Sel põhjusel on kasutuses tuhandeid tulekustuteid, mis ei pruugi tegelikult töökorras olla.

    Kõrgem efektiivsusklass tähendab kvaliteetsemat seadet.

    Nn säästukustuti peab vastu umbes viis aastat, kvaliteetkustuti 20-30 aastat.

    Tulekustutit tuleb aegajalt asjatundjal üle vaadata.

    Kui ülevaatamisest ei piisa, tehakse kustutile hooldus (tulekustuti avatakse ja selle kestale tehakse survetest, pärast hooldusprotsessi on kustuti töökorras).

    Ohutusnõuete rikkumine kärbib kindlustushüvitist kuni 50%
    Kodu kindlustamine ei taga veel automaatselt, et tulekahju korral hüvitatakse kõik, mis hävinud. Ohutusnõuete rikkumise korral võib kindlustus hüvitist vähendada või selle maksmisest keelduda.
    Vahel võib lepingutingimuste vääriti mõistmine viia olukordadeni, kus kindlustusvõtjal ei ole alust kompensatsiooni saada, kuna ta ei ole täitnud vajalikke nõudeid, selgitas Seesam Insurance ASi varakindlustuse tootejuht Dagmar Gilden. „Ohutusnõuete rikkumise korral võib kindlustusandja hüvitist vähendada või selle maksmisest keelduda.“ Seesam on oma tingimustel öelnud, et võime kindlustushüvitist vähendada kuni 50%, kui ohutusnõudeid on rikutud ja sellel rikkumisel oli mõju kahjujuhtumi toimumisele, selgitas Gilden.
    Et hoonele saaks sõlmida kindlustusleppe, mis kataks tulekahju korral kulude hüvitamise, peab hoone Salva Kindlustuse AS varakindlustuse osakonna juhataja Alver Kivirüüdi sõnul vastama Eestis kehtivatele seadustele ja seda peab ka kasutama vastavalt seadustele. „Kui hoonel on kasutusluba, on Salva Kindlustuse seisukoht, et klient on teinud kõik selleks, et hoone vastaks Eesti seadustele,“ selgitas ta ja lisas: „Kasutusluba annab kliendile kindluse, et Salva Kindlustus ei vähenda kahju korral väljamakstava hüvitise suurust, viidates ehitamise ajal tehtud ehitusnormide rikkumisele.“ Samas ei ole kasutusluba kindlustamise eeltingimus.
    Olulisematest eksimustest tuleohustusnõuete vastu tõi Kivirüüt välja küttekollete (kaminad, saunakerised) ja metallist suitsukorstende vale ehituse ning küttekehade ebapiisava kauguse põlevmaterjalidest, mis viib põlevmaterjali süttimiseni vahelagedes ja seintes. Gilden lisas, et sagedasemad probleemid on endiselt seotud lahtise tulega ehk inimesed jätavad põleva küünla valveta või asetavad selle kergesti süttivale materjalile (näiteks kardinad) liiga lähedale. Kodust lahkudes soovitab ta alati üle kontrollida, et tuleohtlikud kodumasinad ei oleks töörežiimile unustatud.
    Autor: Kairi Oja, kaasautor
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Indrek Kasela astub tagasi, juhatus jätkab kahe liikmega
Kalatootja PRFoodsi juht Indrek Kasela astus ettevõtte juhi kohalt tagasi, samuti lahkus ta tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest.
Kalatootja PRFoodsi juht Indrek Kasela astus ettevõtte juhi kohalt tagasi, samuti lahkus ta tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Uus linnavõim vahetas välja Tallinna Hambakliiniku nõukogu ja juhi
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.