• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tugev dollar viib elektroonika hinna tõusule

  Overalli turundusjuht ja juhatuse liige Märt Haamer tõdes, et fototehnika müügi parimad aastad jäävad selja taha. Foto: Andras Kralla

  Tugevnev dollar paneb elektroonikakaupade tootjad raskesse olukorda, kuna valuutade erinevused lõikavad ära suure tüki kasumist.

  Sandman Grupi hulgimüügi kaubandusdirektor Martin Pedai ütles, et võrreldes jeeni nõrgenemisega mõjutab Euroopa jaoks oluliselt rohkem elektroonikakaupade hindasid just dollari tugevnemine. „Lõviosa tootmist on ikkagi Hiinas ja Aasias, selles mõttes Jaapani jeeni mõju Euroopale väga suur ei ole,“ lausus ta. Küll aga müüvad tema sõnul Hiinas või Aasias valmivat elektroonikat Jaapani tootjad kokkulepitult dollari vahendusel.
  Dollar on nii jeeni kui ka euroga võrreldes viimastel aastatel märgatavalt kasvanud. Dollar saavutas juunis taseme 125,07 jeeni, mis on esimene kord pärast 2002. aasta novembrit. Aasta algusega võrreldes, kui dollari kurss euro suhtes oli 0,73, on dollari kurss tõusnud juba 0,92ni.
  Turunduse abil
  Soome digitehnika pood Rajala kirjutas veel reedel oma kodulehel, et Canoni objektiivide hinnad tõusevad augusti algusest valuutakursimuutuste tõttu. Hindade tõus oli märkimisväärne, kohati koguni 30 protsenti.
  Fototoodete hind pole Rajala kinnitusel Sandman Grupis lähiajal muutumas. Pedai märkis, et Rajala hinnatõus on tõenäoliselt turundusliku taustaga.
  Pedai tõdes siiski, et enamus suuremaid elektroonikatootjad on sunnitud oma hinnakirja valuutakursi muutuste tõttu reguleerima. „Kindel on see, et aastalõpu peale võib prognoosida hinnatõuse, pigem just dollari kursist tulenevalt,“ ütles Pedai. Sellegipoolest ei pidanud Pedai ligi 30-protsendilist hinnatõusu tõenäoliseks.
  Overalli turundusjuht ja juhatuse liige Märt Haamer pidas samuti Rajala hinnatõusu pigem müügivõtteks. „Kui ma vaatan turundusliku mätta otsast, siis paljud kasutavad neid muutusi algargumendina ja sinna on tore ehitada niisugust väikest kampaaniat ka peale, et panna inimesed kiiremini otsustama,“ ütles Haamer. Sellegipoolest tõdes ta, et Canon on teatanud ligi 5-6-protsendilisest hinnatõusust, mis peaks jõustuma augusti alguses.
  Haamer ütles, et ka valuutakursside kõikumisest tingituna ei saa hinda tõsta järsult, sest kokkuvõttes reguleerib hinda turg. Ta põhjendas, et kui tuleb teine pakkuja, keda valuutakursi kõikumine niivõrd ei mõjuta või kellel on suured laovarud, saab see pakkuja müüa tooteid soodama hinnaga edasi. Nii ei saa ka teised pakkujad hinda märkimisväärselt tõsta.
  Vaheltkasu väike
  Haamer lausus, et hindade muutus võib tuleneda ka muudest teguritest kui valuutakursside kõikumine. Ta tõi välja, et kui agressiivne turg on sundinud tootjaid hindu väga palju langetama, siis see ei tähenda tingimata, et tootmishind on soodsamaks läinud. Küll aga tekib uue mudeli uuendustega võimalus hinda kasvatada ja raha tagasi teenida.
  Võimalust raha tagasi teenida tuleb ära kasutada, sest fototoodete vaheltkasu on Haameri sõnul väike. „Hea tehing on see, kui õnnestub müüa ligi 10protsendilise kattega, aga ma arvan, et suur osa fototehnika tehingutest tehakse ikkagi väga marginaalse vaheltteenitava kasumiga,“ lausus ta.
  „Kui ma ütlen ausalt, siis ligi 400-eurose kaamera pealt, kui ma teen veel 5 protsenti allahindlust, faktiliselt teenin ma selle kaamera pealt umbes 30 eurot, isegi vähem,“ lausus Haamer. Ta märkis, et sellise kasumiga poepidamise kõrvalt tulu teenida, tuleks müüa kaupa väga suurtes kogustes, mis on aga Eestis keeruline.
  Seetõttu tegelebki Overall Haameri sõnul foto- ja videotehnika müügi kõrval ka selle rentimise ja hooldamisega. „Kui oleks ainult müügi pool, siis see ei oleks kindlasti mõistlik ettevõtmine. Siis oleks rohkem heategevus,“ nentis ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Hästi sihitud piirangud, aga viirus lendas juba radarist välja
Niisuguseid koroonameetmeid, nagu nüüd välja kuulutati, läks vaja juba enne valimispäeva, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Niisuguseid koroonameetmeid, nagu nüüd välja kuulutati, läks vaja juba enne valimispäeva, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: tugevad tulemused aitasid Dow päevasisese rekordini
S&P 500 ja Dow Jonesi indeksid lõpetasid kolmapäeva tõusuga, Dow jõudis ka uue päevasisese rekordini, sest börsifirmade tulemused on olnud oodatust paremad, vahendab Reuters.
S&P 500 ja Dow Jonesi indeksid lõpetasid kolmapäeva tõusuga, Dow jõudis ka uue päevasisese rekordini, sest börsifirmade tulemused on olnud oodatust paremad, vahendab Reuters.
Ehitushinnad on aastaga kasvanud 12 protsenti
Ehitusplatsil tekkivad kulud hüppasid kvartaliga 5 ja aastatagusega võrreldes 11,8%, üle kahe kolmandiku hinnatõusust tuli ehitusmaterjalide hinnakasvust.
Ehitusplatsil tekkivad kulud hüppasid kvartaliga 5 ja aastatagusega võrreldes 11,8%, üle kahe kolmandiku hinnatõusust tuli ehitusmaterjalide hinnakasvust.
Valitsus kehtestab uued piirangud Uued piirangud kehtivad 10. jaanuarini
Valitsus otsustas kuuetunnise kabinetiistungi järel, et alates esmaspäevast pääseb meelelahutus- ja toitlustusasutustesse vaid vaktsineerimistunnistuse või läbipõdemistõendiga - negatiivsest testist enam ei piisa.
Valitsus otsustas kuuetunnise kabinetiistungi järel, et alates esmaspäevast pääseb meelelahutus- ja toitlustusasutustesse vaid vaktsineerimistunnistuse või läbipõdemistõendiga - negatiivsest testist enam ei piisa.