Äripäev • 1. september 2015 kell 5:44

Neinar Seli annab kapole nõu

Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli   Foto: Erik Prozes, Äripäev

Üheksa aastat Tallinna Sadama nõukogu juhtinud Neinar Seli ütleb intervjuus Postimehele, et lisaks Tallinna Sadamale vääriks põhjalikumat uurimist ka Estonian Airi ja Eesti Energia kulutused.

„Väidetav korruptsioon Tallinna Sadamas ju lihtsalt ei paistnud kuskilt välja, ja kui oleks paistnud, siis oleks see paistnud mitte üksnes nõukogu esimehele, vaid ka teistele nõukogu liikmetele,“ rääkis Seli Postimehele. 2005. aastast möödunud aastani sadama nõukogu eesotsas olnud Neinar Seli lisas, et eraettevõtluse ja riigiettevõtluse puhul pole tegelikult põhimõttelist vahet – sa usaldad inimesi ning kui tuleb välja, et nad on usaldust kuritarvitanud, siis pole neil enam ettevõttes kohta.

Seli andis ka nõu uurijatele, mida edasi teha. „Seni on erikontroll läbi viidud ainult Tallinna Sadamas, aga tegelikult võiks seda teha kõigis suurtes riigiettevõtetes. Mida ikkagi teeb Eesti Energia Jordaanias või USAs Utah’ osariigis? Me ei tea Estonian Airist suurt peale selle, et ettevõtte eelmine juht sai kohutavalt suurt palka. Aga kuhu läks 80 miljonit eurot Eesti maksumaksja raha?“ rääkis Seli. Loe pikemalt Postimehest.

Alates 2011. aastast uurib korruptsioonikuritegusid riigi osalusega ettevõtetes kaitsepolitsei. See tähendab, et kapo luubi all on kõik riigi osalusega firmad, seal hulgas suured ja mõjukad nagu Eesti Energia, Tallinna Sadam, Eesti Raudtee, Eesti Loto, Estonian Air, RKAS jt.

Neinar Seli on kriminaalkuriteos süüdi mõistetud. Tänavu mais tunnistas Tallinna ringkonnakohus Tallinna Sadama nõukogu eksjuhi ja Eesti Olümpiakomitee presidendi Neinar Seli süüdi tahtlikus ja suures ulatuses toimingupiirangu rikkumises.

Ain Kaljuranna ja Allan Kiili pidasid eelmisel nädalal kinni kaitsepolitseiameti töötajad ning neid kahtlustatakse altkäemaksu võtmises suures ulatuses ja mitme aasta jooksul.

Hetkel kuum