Äripäev • 18. september 2015 kell 10:00

Postimees: õhus oli hiiglaslik altkäemaks

Vjatšeslav Leedo väitel on poliitikud on temalt vihjamisi altkäemaksu küsinud.  Foto: Andras Kralla

Parvlaevaärimehe Vjatšeslav Leedo lähikond plaanis mullu suvel avalikustada ühe Eesti poliitika suurtegija nõude maksta parvlaevalepingu pikendamise eest 30 miljonit eurot, kirjutab Postimees.

"Nii suurt raha ei saa märkamatult liigutada, meid oleks kindlasti vangi pandud," väitis üks toonastest asjaosalistest Postimehe artiklis. Väidetavalt valmis Leedo lähikonnal siis kurikaval plaan panna asi ehk altkäemaksu küsimine suure kella külge ja 2014. aasta suvel uue liinilepingu konkursil olnuks see võimas relv. Selline plaan jäi siiski katki, selgub artiklist.

Äripäev küsis Postimehe ajakirjanikelt Tuuli Kochilt ja Risto Berendsonilt, miks Postimees ei avaldanud väidetavalt kõigi aegade suurimat altkäemaksu nõudnud poliitiku nime. Samuti palusime kolleegidel kommenteerida anonüümsete allikate kasutamist, mis pole uuriva ajakirjanduse puhul sugugi tavatu, kuid võib tekitada küsimusi.

Koch ja Berendson vastasid ühise selgitusega: "Ajal, mil iga väiksemagi ärritava küsimuse peale reageerivad ettevõtjad ja poliitikud ajakirjanikule ning lehe peatoimetajale loo avaldamisest hoidumise nõude esitamisega, on eriti oluline, et lugu saab uuritud ja räägitud. Kui on valida, kas usaldada oma allikaid (ja need ei ole ainult ühe osapoole infost sõltuvad, vaid vastupidi, oluliselt laiema siseringi inimesed) ja avaldada nende väited anonüümselt, või vaadata kõrgeimat poliitilist korruptsiooni kõrvalt ja vaikida, siis on valik ainult üks."

Postimehe artiklit loe edasi siit.

Hetkel kuum