28. september 2015 kell 16:48

NASA avastas Marsilt vedelat vett

Marsilt leiti vettpidavaid tõendeid vedela vee olemasolu kohta.  Foto: EPA

Teadlased on leidnud esimesed tõendid, et Marsi pinnal võib suviti leida soolast vett, selgub täna avalikustatud dokumentidest, vahendab Reuters.

Tõsi, veel ei teata, kust vesi tuleb või milline on selle täpsem keemiline koostis. Avastus võib aga täielikult muuta arusaama Marsist kui elupaigast. Planeet on päikesesüsteemis Maale kõige sarnasem ja vedelas olekus vee leidmine suurendab tõenäosust, et marsil võiks elu olla.

Teadlased arendasid uue tehnika, kuidas analüüsida Marsi keemiliste ainete kaarti, mille jaoks on andmeid kogunud Nasa Reconnaissance Orbiter kosmoselaev.

Nad leidsid tõendeid selle kohta, et Marsi pinnal on moodustunud soolad, mis saavad tekkida ainult vee olemasolul. Soolad on planeedi ekvaatori piirkonnas ja moodustavad umbes 5 meetri laiusi ja 100 meetri pikkusi ribasid.

Juba aastaid on teatud, et marsil on jääd ning planeedi pinnareljeef viitab, et kunagi on seal ka vesi voolanud. Täna avalikustatud uurimus on aga esimene, mis annab mõjuvaid tõendeid selle kohta, et Marsilt võib leida ka praegugi vedelat vett.

Hetkel kuum